vecka 13

Perslunda vecka 13

Snart ska nya väggar gjutas!

I dag, 23 mars, hålls Framtidsdagen för högstadieleverna.
Mycket av dagen kretsade kring nya Perslunda och de yrkeskategorier som behövs när man bygger.
En del kunde berätta om sina jobb direkt på plats när eleverna gjorde ett studiebesök, andra kom till Raboskolan för att informera.


Förra veckan meddelades att inflytten i nya skolan kommer att bli något försenad. Nytt datum för slutbesiktning är i mitten av oktober, fredag vecka 42 - tio skolveckor efter den ursprungliga planen. Skolans verksamhet kommer att kunna fortsätta i tillfälliga lokaler på Rabo till dess att flytten går.   

Hela betongplattan för den nya bygganden, hus 5, är nu på plats. De röda stålbalkarna som rests visar var ytterväggen hamnar, och formarna som väggarna ska gjutas i har börjat resas. På ”insidan” av gjutformarna har man markerat fönstrens placering, så att man inte armerar igen det som ska bli ljusinsläpp. (Bilden längst upp)
Längst ut i hörnet mot skolgården ska musiksalen och övningsrum placeras. Även Kulturskolan kommer att ha viss verksamhet här.

Mellan våningarna läggs balkar av stål som just nu håller på att lyftas på plats. Längst upp på yttertaket kommer det så småningom att läggas ett sedumtak, med växter.

Golven i hus 3 har spacklats, de är nu släta och fina och väntar på mattläggarna. Ventilation och el har dragits under taken och bärverken till rummens innertak är på gång.


All rördragning för värme och vatten är färdig för installation av toaletter och handfat. I värmecentralen i källaren är allt nytt och fräscht, indraget av Andreas Eriksson. Joel Andersson, tidigare elev på Perslundaskolan, är praktikant och sätter bland annat upp väv på en balk i nya skolbiblioteket. Balken finns där som förstärkning eftersom man öppnat upp ett hål i väggen mellan tidigare rektors rum och gamla matrummet för att skapa en större sammanhängande yta. Just nu annonseras för övrigt efter en skolbibliotekarie på halvtid till skolan.


När yttertaket är klart på tillbyggnaden västerut, i hus 2, kommer fasaden på plats med fönster och ytmaterial. Övervåningen blir klädd i eklaserad panel, på samma sätt som på nya huset. Just nu håller man på att sätta isolering mellan reglarna i de blivande väggarna, något som är lite besvärligt när det blåser hårt...


 

Det befintliga taket på hus 2 har brutits upp vid stora entrén mot högstadiets skolgård. Det är för att man ska sätta upp nya ventilationskupor på taket.
Korsningen Sjöängsvägen-Skolvägen är stängd för trafik den här veckan, eftersom det pågår grävarbeten där.  

 

Fyra ljudanläggningar ska installeras i skolan. Detaljerna diskuterades på ett ljudmöte häromveckan. I den kombinerade matsalen/aulan ska det in mikrofoner och högtalare. 
Hela anläggningen får trådlös styrning från en Ipad. Ett mixerbord betyder inte längre spakar att dra eller stora volymrattar att vrida på. Nu är det svep på skärmen som fixar ljudet!
I nybyggda bekväma hörsalen/skolbion ska man också ha ljud till film, redovisningar och föredrag.
Dessutom ska en ljudanläggning för utrop utgå från skolexpeditionen, liksom en musikanläggning till toaletterna.