Perslunda vecka 2

Det är tydligt att elektrikerna varit flitiga i mellandagarna; nu finns el-stegar och kanaler uppsatta på många ställen.


För att komma fram med alla rör och kablar så liknar en del väggar nu mest en schweizerost med alla runda hål. Bilden till höger är urborrade delar av den tjocka tegelväggen. Det är komplexa system som ska fram, och de måste samsas om utrymmet.

Mellan nya fönster och element sätts kanaler för el- och datakablar längs väggarna.

Målare Knutsson spacklar i blivande klassrum; värmen är på och det är goda förutsättningar. Nästa vecka kommer ytterligare en målare och då ska de ta sig an insidan av ytterväggarna.

Utsidan av ytterväggarna, fasaden, ska putsas och målas (slammas). Det kan man göra framåt mars-april när termometern håller sig på plussidan.  Representanter från firman som ska göra det jobbet kommer nästa vecka för ett möte med byggledningen. Putsfasaden kommer att få en lite vitare nyans än dagens krämgula. Träpanelen på övervåningen på de nya fasaderna ska laseras i ”ek-kulör”.
Dessutom sätts grå plattor på bottenvåningen.

Fasad mot norr med den nya hörsalen i lådan vid västra väggen. De påbyggnationer som görs mot västerväggarna kommer att få ett utförande i stil med den nya byggnaden. Stålkonstruktionen till dem kan uppföras om ett par veckor.

I morgon torsdag ska det läggas ett lager grus där nya huset ska stå. Ovanpå gruset läggs sedan isolering och därefter gjuter man i betong. Här gäller det att i varje steg också få med mängder av rör på rätt ställe. Det gäller inte minst i nordöstra delen av den nya byggnaden där skolköket ska ta plats.

Sedan flera år tillbaka organiseras Framtidsdagen på Perslunda av studie- och yrkesvägledare Helena Linder tillsammans med kommunens näringslivsenhet. Då har eleverna möjlighet att träffa människor från olika yrken som berättar om sina jobb och arbetsplatser. Man gör också arbetsplatsbesök.

I år kommer fokus för den dagen att ligga på byggbranschen. Det är ett ypperligt tillfälle med ett antal yrkesgrupper representerade och i full verksamhet mitt i byn. 

av Carita Carter