"Elisabeth, var tusan är köttfärsen?"

"Elisabeth, var tusan är köttfärsen?"

Ugglebo bygger om - vecka 49 ska det vara klart

”Var är romsåsen nu då?”
”Men... vart har flingorna tagit vägen?”
Ombyggnation och renovering gör att det är lite rörigt på ICA Ugglebo i Ockelbo just nu.
Den 3 december väntas nyinvigning, med allt i bättre ordning än tidigare.

Att bygga och möblera om en matbutik kräver en minutiös planering av all logistik; både när det gäller allt som entreprenörerna ska utföra – och inte minst när det gäller att hålla försäljningen igång under tiden.
Hyllor och varor flyttas runt dagligen, och det är inte alltid så lätt att hänga med i svängarna.
På de digitala skärmarna vid kassan uppdateras information om var läsken eller ärtsoppan befinner sig just för tillfället.
Kunderna knorrar lite nu och då, men mest i milda ordalag.
”Och det brukar oftast sluta med att de säger: ’Det blir ju bra när det blir klart!’”, säger butikschefen Elisabeth Lindblom, som vill tacka för allas tålamod; både personalens och kundernas.

Under 17 veckor, mellan vecka 32 och vecka 49 är varje dag inrutad med aktiviteter som ska föra processen framåt, mot nyinvigningen i början av december.
Det är ICA-konsulten Krister Martinsson som räknat ut tidsschemat, och haft i uppgift att minnas alla detaljer.
Men hela omflyttningen ombesörjs av de anställda själva. 21 725 artiklar är det som ska flyttas på, vissa av dem flera gånger allt eftersom ombyggnationen fortskrider.
”Allt har gått helt enligt plan än så länge. Om inte dagens beting är avklarad så stannar vi på kvällen. Än så länge har vi inte behövt jobba någon natt i alla fall”, säger Elisabeth Lindblom.

Till vänster den gamla mejerikylen, och till höger den nya. 

Till vänster: På de digitala skärmarna uppdateras information om vart varorna har flyttats. Till höger: Magnus Persson är en av de lokala entreprenörer som anlitats för ombyggnationen. 

Så varför bygger ICA Ugglebo om?
Jo, från år 2020 ska alla kylsystem med freon fasas ut, har EU slagit fast. De nya EU-reglerna, och det faktum att Ugglebos mejeriavdelning under många år varit undermålig, främst ur arbetsmiljösynpunkt, avgjorde saken. Det var helt enkelt dags.
”Det har rent ut sagt varit bedrövligt; väldigt tungarbetat i kylrummet bakom, dessutom har vi läckage och ett gungande golv”, säger Elisabeth.

Erik Persson är en av de anställda som har fullt sjå med att flytta de 21 725 varuartiklar som finns på Ugglebo. 

Nu ska allt bytas ut; butikens hela kylsystem, frysar och diskar.
För att få till moderna och fungerande kylrum till både mejeri, charkuteri och grönsaksavdelningen ska lokalerna omdisponeras.
Där Berggrens Blomster höll till mot Södra Åsgatan ska frukt- och grönsaksavdelningen flytta in.
Mejerivarorna får ny och större plats längst ned i butiken, i en ny kylförvaring med glasdörrar.
Delikatessdisken byggs ut mot den nuvarande grönsaksavdelningen, och samtliga frysdiskar som står på rad kommer att ställas på andra ledden jämfört med nu.

Till vänster: de nya kyl och frysdiskarna väntar på montering.Till höger: Det som var en blomsteraffär blir den nya avdelningen för frukt och grönt. 

Att möblera en butikslokal på ett effektivt sätt är en hel vetenskap.
Nu tar Ugglebo också chansen att åtgärda problemet med den långa kön som bildas mitt i butiken, ner mot charken, under årets storhelger.
Butikshyllor ska i stället placeras om så att det bildas två naturliga och raka köer mot kassorna.
”Huvudstråket kommer då att gå längs bortre väggen i stället för mitt i butiken”, förtydligar Elisabeth Lindblom.

av Elina Sorri
2015-10-01 

FAKTA ICA Ugglebo
Ugglebo startade i Ockelbo 1867, och firar 150 år 2017.
Årsarbetare i Ockelbo: 26.
Inklusive vikarier och de som arbetar på deltid: 45 personer.
I ICA Sverige ingår 1 300 butiker. De har tillsammans 36 procent av marknaden för dagligvaruhandel i Sverige.