Åbyggeby firar läsdagen

Åbyggeby firar läsdagen

Klass 4 tipsar om sina favoritböcker

”Hej Bok-Lasse!”, hälsar en kille glatt i korridoren på Åbyggeby skola.
Den han hejar på, och så väl känner igen, är Ockelbos barnbibliotekarie Lasse Persson.
Lasse är på väg in i fyrornas klassrum för att ge de lässugna eleverna nya boktips.

Lasse brukar åka runt i skolorna och berätta om nya, bra böcker som har kommit ut. Den här veckan firas Barnboksveckan i Sverige och då är han förstås extra välkommen.
Lasse har en stor hög med spännande böcker på gång som han lägger på katedern.
”Jag börjar med en alldeles ny bok om Emil Wern som har detektivbyrå i Visby. Den heter Julklappstjuven”, berättar Lasse.

När han tar upp böckerna en efter en är det alldeles tyst i klassrummet. Då och då kommenteras de med någon egen erfarenhet.
”Jag håller också på med hundar, på utställning”, säger en tjej när Lasse tipsar om en ny bok i serien om den lilla jackrusselvalpen Puzzel. Puzzel har smugglats in till Sverige och bor hos en supersnäll familj.
”Den här är kul att bläddra i”, säger Lasse och visar upp boken Supersnabb av Dan Höjer.
Den är som en Guinness Rekordbok fast den bara handlar om snabba saker; snabba simmare, snabba djur, eller snabba berg- och dalbanor.
”Förr i tiden var en bil som gick i 15-20 kilometer i timmen supersnabb”, säger Lasse.

”Den här är spännande”, säger Lasse plötsligt och håller upp ett ruskigt omslag. Det är Grevinnan med den svarta masken av Peter Gotthardt.
Syskonen Simon och Ida åker på semester till en by i Italien. Där besöker de ett slott som har bebotts av en grym grevinna. Under besöket försvinner Ida.
”Somliga påstår att grevinnan lever”, säger Lasse och en rysning går genom rummet.

Från grymma grevinnor kastar sig Lasse vidare till förortstjejen Izzy som Dogge Doggelito och Yoria Rivera skriver om tillsammans.
”Vet ni vem Dogge är?”, frågar läraren Mona Mårtensson.
”Ja, jag har sett honom på Elgiganten-reklamen”, säger någon.
”Han har haft ett band, men nu läser han till präst”, berättar Mona.

Lasse Persson lämnar de nya böckerna på katedern när han går och därefter får klassen försöka dela upp godbitarna mellan sig så rättvist de kan. Om flera vill läsa samma bok på en gång blir det utlottning.
Därefter blir det knäpptyst när alla näsor pekar rakt ned mot en varsin bok.

Martin Björk har en klar favoritserie.
”Det är alla Suneböcker. De är roliga. I dag tog jag Utvisningen”, säger han och visar omslaget. Det är en bok av Åsa Oxenmyr som handlar om Joel som spelar innebandy.
Bastian Löfstrand gillar också Sune bäst.
Men bland de nya böckerna valde han en om en hjälte som Lasse kallade ”en ung James Bond”. Boken heter Bakom galler, och ingår i en serie om Marko som är hemlig agent. Den här gången ska han infiltrera en liga i fängelset för att ta reda på vem ligans ledare är.
Martins och Bastians klasskompis Linnea Almér har också en självklar favorit.
 ”Det är Lasse-Maja-böckerna. Jag har fem stycken hemma. När jag läst alla börjar jag om med den första igen”, berättar Linnea.

FLER BOKTIPS 

Iskalla äventyr av Mary Pope Osborne. Ur serien Den magiska trädkojan om syskonen Hanna och Viktor. Den här gången sveps trädkojan i väg till istiden.
Vampyrjakt av Mårten Melin. Vanja och Livia ger sig ut med spetsig påle, kors och vitlök.
Fly Sol, Fly av Jo Salmson. Andra delen om Häxfolket.
Dödlig törst av Peter Gotthardt. Ny bok i serien Det förtrollade slottet. Anna, Siri och Lina har hamnat hos alverna som håller på att dö av törst. Det har slutat regna - och det är drakens fel.

av Elina Sorri
2014-11-13


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Här kan du läsa mer om Barnboksveckan och Nationella läsdagen