Badsuccé på Ockelbo Plast

Badsuccé på Ockelbo Plast

Här görs vattenrutschbanor till hela Europa

Har du varit på ett stort charterhotell utomlands och lekt och badat i deras vattenland?

Det kan ha varit i rutschbanor gjorda i Ockelbo.
På Ockelbo Plast gör man motorhuvar till traktorgrävare, och spoilers till ambulanser.
Men storsäljaren är just rutschbanor till badanläggningar.
I veckan besöktes plastfabriken av politiker från kommunstyrelsens tillväxtutskott och kommunens näringslivsutvecklare Agneta Wenell.

Det senaste året har Ockelbo Plast investerat totalt 3 miljoner i utbyggnader och nytt lagertält, på mark man fått köpa av kommunen. I utbyggnaden ingår bland annat en ny, miljövänligare härdkammare och ett brandsäkert lager.
”I våra kontakter med kommunen hade vi mest att göra med bygg- och miljö eftersom utbyggnaden berörde strandskydd och andra föreskrifter både inomhus och ute. Allt löpte helt enligt planerna”, säger Roine Andersson, produktions- och platschef på Ockelbo Plast.
”Det som återstår nu är att få ned energiåtgången. Vi gör av med 300 000 kilowattimmar per år, till största delen på ventilation och tryckluft”, konstaterar han.

I fabriken är det full fart.
Tillverkningsprocessen går i korthet ut på att formar för olika delar av rutschbanan först sprayas med en hinna av färgad plast. Hinnan förstärks med polyester, som armeras och görs starkare med glasfiber. Därefter rollas luften ur lagren av glasfiber och plast för hand, med stålroller.
Ytterligare en hinna av gelcoat sprayas därefter på, denna gång innehållande vax, för att plasten ska tåla väder och vind bättre.
Och så rullas formen med sitt plastöverdrag in i härdkammaren för att stelna.

Ockelbo Plast har gjort rutschbanor till hotellkomplex i Grekland, Cypern och många andra länder i Europa. Nybyggda hotell brukar beställa ett helt set av banor i olika storlekar. Men även Furuvik, Sandviken och Falun har banor från Ockelbo.
Just nu jobbar de tio anställda på Ockelbo Plast med en stororder från Örebro. Gustavsvik satsar upp emot 20 miljoner att fräscha upp sitt stora badparadis och då ingår en 210 meter lång rutschbana från Ockelbo.
På Roines kontorsbord ligger den färgglada ritningen som kommit från arkitekten på moderbolaget Sweden Hydro Sport. Hela banan tillverkas i olika små sektioner som senare monteras ihop.
”Det blir en massa effekter med ljud och ljus inuti banan, med en tredimensionell krokodilkäft bland annat”, avslöjar Roine.

Enligt Roine Andersson känns orderingången trygg och ökande, och utbyggnaden i Ockelbo gör att man förmår öka produktionstakten. Roine Andersson hoppas kunna anställa fler framöver.
”Billackerare har en bra bakgrund, då har man känsla för fina ytor. Men överlag ska man vara praktiskt lagd och vara mån om kvalitén”, säger Roine Andersson.
”Våra ägare på Hydro Sport håller till i Åhus och skulle lätt kunna flytta tillverkningen till exempelvis Polen om de ville. Men de är väldigt nöjda med produktkvalitén vi åstadkommer här i Ockelbo så den är vi väldig noga med.”

av Elina Sorri
2014-11-11

 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Ockelbo Plast är dotterbolag och legotillverkare åt moderbolaget Sweden Hydro Sport som har sitt säte i Åhus, Skåne.
Företaget har för närvarande tio anställda och en omsättning på cirka 10 miljoner kronor.  

I kommunbesöket deltog politikerna Magnus Jonsson, Marit Rempling, Sölve Malm och Birger Larsson från tillväxtutskottet, näringslivsutvecklare Agneta Wenell och nämndsekreterare Annica Månsson från Ockelbo kommun.