Eves gran pryder torget

Eves gran pryder torget

"Jag trodde inte det var sant"

Eve Larsson, 91, bor i lägenhet på Uret mitt i Ockelbo.
När hon tittade ut genom ett fönster i trapphuset häromdagen, och såg torggranen som var på väg att göras i ordning, blev hon fundersam.
”Jag tyckte att det såg ut som vår gran hemifrån”, säger hon.
Och det var det.

Vid ett ärende till biblioteket på torsdagen innan julskyltningen passerade Eve torget med sin rollator. Den stora granen på torget var just på väg att smyckas med röda kulor och lampor. Eve stannade till och påpekade att det nog var hon som planterat den där granen en gång i tiden.
”Då blev de förvånade och sa: ’Jaha, då är du från Ol-Nils också då’.  Och så var det ju”, säger Eve innan hon börjar berätta den fina historien om granen.

Den börjar i Mo, för över 40 år sedan. Eve Larsson bodde med sin man Sigge på gården Ol-Nils, när en svåger som arbetade på Korsnäs undrade om familjen ville ha tre granplantor.
”Johan, mitt lilla barnbarn, fick en gran, och vi fick två. Vi hade lite problem med var vi skulle sätta dem, med två hus på tomten. Men vi planterade dem vid det största huset”, berättar Eve.

Åren gick och granarna växte sig ståtliga och fina. Men den övriga trädgården fick stryka lite på foten, när granarnas rötter spred sig och jordmånen förändrades.
”De sög ur näring ur jorden och gjorde det svårt för andra land och buskar att ta sig riktigt”, säger Eve.
Därför började hennes son, som bor på gården nu, fundera över om granarna skulle ned för gott.

Någon fick höra talas om det, men tyckte att de fina Disneygranarna isåfall borde komma till nytta på torget i Ockelbo, och så blev det.

”Det är fantastiskt roligt. Hur kan det vara möjligt att jag som är 91 år och bor här på Uret får vara med om det här, att se granen från fönstret, och att alla andra också kan se den?”, undrar hon.
Men Eve Larsson känner också en djup sorg när hon ser och tänker på granen.
Den påminner om hennes barnbarn Johan, som gick bort på grund av sjukdom vid 29 års ålder. Den gran han fick som liten togs ned en tid efter hans död.
”Men en av de tre granarna var hans från början och det blir man påmind om nu”, säger Eve.

Eve Larsson är inte så mycket för julen annars, påpekar hon. Det påminner om dem hon förlorat.
Men hon har det väldigt adventsfint hemma. Och saffransbröd älskar hon, så när hon får veta att det är julmarknad på Bysjöstrand den här dagen lyser hon upp.
”Då ska jag klä om och gå dit och handla kaffebröd”, säger Eve beslutsamt.

av Elina Sorri
2014-11-28

På bilderna nedan är det Lennart Larsson på ILA som gör i ordning julgranen. De stora, röda julkulorna kommer från Forma Plast i Ockelbo. 


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17