Kommunen skyldig att hjälpa till

Kommunen är enligt lag skyldig att lämna råd och vägledning i budget- och skuldfrågor till skuldsatta personer.
Om du märker att det blir svårt att få din ekonomi att gå ihop, vänder du dig till Ockelbo kommun som förmedlar kontakten till en budget- och skuldrådgivare. (Från 2015 föreslås en gemensam avdelning för budget- och skuldrådgivning hos Konsument Gästrikland.)

En budgetrådgivare arbetar med olika typer av lösningar, beroende på hur allvarligt problemet blivit.

Ibland räcker det med att visa hur man ställer upp en månadsbudget eller komma med råd om hur man kan spara pengar, eller lägga om lån. I andra fall kan man vara behjälplig vid betalningsuppgörelser med fordringsägare.

När en person dragit på sig så stora skulder att man omöjligt kan betala tillbaka dem, finns möjligheten att ansöka om skuldsanering hos kronofogden. Även under den processen ska kommunens budget- och skuldrådgivare vara behjälplig.

Om man uppfyller kriterierna för att beviljas en skuldsanering, skrivs en långsiktig plan för avbetalningar på skulderna. De pengarna dras direkt från inkomsten tills skulden är betald, eller maximalt fem år. 

Den del av lönen man får behålla kallas existensminimum och ska räcka till det nödvändigaste, som exempelvis hyra och mat.

av Elina Sorri
2014-11-25

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17