Hemtjänsten - så funkar det

Tycker du om att hjälpa andra?

Då kan arbete inom hemtjänsten vara något för dig

När man arbetar i hemtjänsten hjälper man personer, som av olika anledningar inte längre klarar av vissa göromål, med vardagsbestyr i deras hem, både under kortare och längre perioder. 

När någon söker hjälp bedömer en handläggare inom socialtjänsten vilken insats hemtjänsten ska bistå med, det vill säga hur mycket, och med vad, personen behöver hjälp. I Ockelbo benämns personer med beviljade insatser som ”brukare”.
Därefter hålls ett välkomstsamtal med brukaren och det upprättas en genomförandeplan. Biståndshandläggaren avgör vad som ska göras, medan brukaren får bestämma hur insatsen ska utföras.
Några behöver bara påminnas om att ta sin medicin, andra får hjälp med att värma upp måltider, medan en del har ett större omvårdnadsbehov, som assistans att komma i och ur sängen, eller hjälp med den personliga hygienen.


Den fasta arbetsplatsen ligger i kvarteret Bysjöbacke i Ockelbo. Här arbetar personal dagtid med schemaplanering utifrån brukarnas insatser, och vikarierekrytering. Här finns också personalutrymmen och hemtjänstens bilar.
Just nu har verksamheten cirka 45 anställda, och alla erbjuds heltidsarbete.
Brukarna bor både i centrala samhället och på landsbygden. Alla våra tre byar - Åmot, Lingbo och Jädraås - ligger cirka 20 kilometer från Ockelbo. Många av de äldre bor på bekvämt promenadavstånd från Bysjöbacke.

För en fast anställning i hemtjänsten krävs att du är utbildad undersköterska. För att bli timvikarie ska du ha fyllt 18 år och ha körkort, och vara intresserad av att arbeta inom vård och omsorg.
Anställningen inleds med en introduktion tillsammans med handledare i några dagar. Det är mycket att lära sig i början, men personalen hjälper dig så att du snart känner dig trygg i arbetet.  

De som trivs bäst i hemtjänsten är serviceinriktade och genuint intresserade av att bistå personer med behov. Det allra viktigaste är att våra brukare bemöts så att de känner sig trygga och bekväma med hjälpen.

Arbete i hemtjänsten är både fritt och självständigt. Ibland kan det bli stressigt, som i de flesta yrken. Lifecare är till stor hjälp. Det är ett digitalt system mobiltelefonerna, som håller koll på scheman, tider och där omvårdnaden dokumenteras. Det är också ett kvalitetssystem för brukaren, eftersom besöken registreras och man vid behov kan se när brukaren haft besök och hur långt besöket varit.

Hemtjänsten i Ockelbo sätter stort värde på sina medarbetare. Det råder ett öppet klimat och man samarbetar för att lösa problem. Var fjärde måndag samlas några ur personalen i mindre grupper för att utvärdera verksamheten och se vad som kan förbättras.

 

Välkommen att höra av dig med din ansökan!
Marie Hammarberg, enhetschef 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17