Ockelbo har betalat sin borgen för vindbolaget Samkraft

Ockelbo har betalat sin borgen för vindbolaget Samkraft

För tidigt att säga om pengarna är förlorade

Via energibolaget Bionär Närvärme är Ockelbo kommun delägare i vindkraftbolaget Samkraft.

Under försommaren blev det känt att Samkraft inte kunde återbetala ett 64 miljoner kronor stort lån hos Kommuninvest.
I går betalade Ockelbo, och övriga delägare, in sina borgensåtaganden i Samkraft till Kommuninvest.

För Ockelbos del blev summan cirka 440 000 kronor, att jämföra med exempelvis Sandvikens kommun som borgat för över 9 miljoner, och Bollnäs 25 miljoner.

2008 bildades Samkraft, ett vindkraftsbolag som ägs gemensamt av 13 energibolag och de kommuner de tillhör; däribland Gävle kommun genom Gävle Energi, Sandvikens kommun genom Sandviken Energi och Ockelbo kommun, genom Bionär Närvärme AB.

I maj stod det klart att Samkraft hade problem med att betala tillbaka ett lån hos Kommuninvest på 64 miljoner, som förföll innan sommaren.
Ett konkurshot tornade upp sig, och i början av juli beslutade Gävles kommunfullmäktige att den största ägaren Gävle Energi skulle köpa Samkrafts tio vindkraftverk för 187 miljoner kronor.

Beslutet överklagades av en privatperson, vilket gjorde att ett köp inte kunde genomföras innan förvaltningsrätten prövat ärendet.
I början av augusti valde Gävle Energis moderbolag Stadshus AB att helt stoppa köpet, eftersom affären på grund av överklagan blev kraftigt försenad och långivaren Kommuninvest krävde en snar återbetalning av lånet.

Denna vecka har Ockelbo kommun och övriga borgensmän lättat trycket på Samkraft tillfälligt, genom att betala in sina borgensåtaganden till Kommuninvest.

Fortsättningsvis ligger fordran nu hos borgensmännen, i stället för Kommuninvest, vilket ger vindkraftbolaget något längre andrum för att hitta en lösning.

Än är det för tidigt att säga om pengarna är förlorade. 2 september avgörs Samkrafts framtid i extra ägarsamråd och styrelsemöte.  Alternativen är att ägarna hittar en köpare, att man skjuter till mer pengar, eller att försätta bolaget i konkurs.

av Elina Sorri
2015-08-27      

 

FAKTA SAMKRAFT
Aktiebolaget Samkraft ägs av 13 kommunala och privata energibolag i Gästrikland, Hälsingland, Uppland, Västmanland och Södermanland.

Samkrafts tio vindraftverk står i Bollnäs, Nordanstigs och Sandvikens kommuner (två stycken på Vettåsen i Järbo).

Delägarna är:
AB Edsbyn Elverk
Upplands Energi AB
Bionär Närvärme AB
Bollnäs Energi AB
Eskilstuna Energi och Miljö AB
Gävle Energi AB 
Hoåns Kraft AB 
Hudik Vind AB 
Ljusdal Energiföretag AB 
Mälarenergi AB
Nordanstigs kommun
Sandviken Energi AB
Söderhamn Nära AB

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17