Arvsfonden nobbar ishallen

Arvsfonden avslår ansökan om ishallen

"Det känns bittert just nu, men vi ger inte upp"

Vintern har varit en nagelbitare för Ockelbo Hockey Club: skulle Allmänna arvsfonden bifalla deras ansökan om bidrag till en ishall eller inte?
Beskedet har kommit: det blev ett nej.
”Det känns bittert just nu, vi hade stora förhoppningar. Men vi kan självklart inte ge upp”, säger Christian Stark, ordförande i OHC.

Det är cirka tre veckor kvar av säsongen, men just nu är det oklart om de sista matcherna kommer att spelas på uterinken i Ockelbo. Det är 6 plusgrader, varma vårvindar sveper över isen, och både friåkningen under dagen och kvällens träningar är inställda.
Processen att få upp en ishall i Ockelbo har pågått i mer än 20 år. Först inom Ockelbo IF och dess hockeysektion, och sedan 2011 i den nya föreningen Ockelbo Hockey Club.
I samarbete med Ockelbo kommun och med bidrag från Leader Gästrikebygden, inleddes för ett par år sedan en grundlig förstudie av möjligheterna.
Utredningen visade att kostnaderna skulle landa på mellan 12-15 miljoner, den lägre nivån om man kunde tänka sig en billigare variant, med exempelvis färre omklädningsrum.  

I fjol ansökte klubben om 5 av de 12 miljonerna hos Allmänna arvsfonden. I december begärde arvsfonden in kompletterande uppgifter, något som brukar tyda på ett positivt besked i slutänden, och gjorde att hoppet stärktes ytterligare i Ockelbo, men så blev det alltså inte.
Motiveringen till avslaget bygger på att aktiviteterna i ishallen inte blir någon ny typ av verksamhet; den är varken nyskapande eller riktar sig till nya målgrupper, vilket Allmänna arvsfonden föredrar.
”Vi köper inte det riktigt, eftersom vi vet att de beviljat bidrag till andra ändamål som inte heller uppfyller de villkoren. Men så är det, och nu får vi anpassa oss till det”, säger Christian Stark.

Ockelbos kommunalråd Magnus Jonsson (S) har varken nu eller tidigare utlovat hela finansieringen av en ishall i Ockelbo. I det fall Allmänna arvsfonden skulle ha sagt ja till ansökan på 5 miljoner, hade  kommunen berett sig på att bistå med cirka hälften av den summan, det vill säga runt 2-3 miljoner, vilket hockeyklubbens ledning visat förståelse för. Resten bedömde klubben att man kunde täcka med sponsorhjälp, egna insatser, Riksidrottsförbundet och andra aktörer.

Magnus Jonsson tog emot beskedet om avslag med stor besvikelse, men står även han fast vid att kommunen menar allvar med att bidra, både med engagemang och pengar, när klubben tar ett omtag och försöka hitta nya lösningar. Tjänstemän i kommunen är redan vidtalade för samråd i frågan.
”Ett alternativ är att tillsammans formulera en ny ansökan till Allmänna arvsfonden med större hänsyn tagen till deras önskemål. Kanske kan vi hitta en ny och speciell nisch för Ockelbos ishall, som även andra kommuner och föreningar kan få nytta av”, hoppas Magnus Jonsson.

Intresset för ishockey ökar stadigt i Ockelbo, både hos allmänheten och de aktiva i föreningen.
Ungdomsverksamheten växer, bara i åldersspannet 0-6 år går 25 barn i hockeyskolan. 
”Det är svårt att samla in pengar i blindo till en hall som man inte vet om den blir av. Men vi tänker inte ge upp, utan fortsätter jobba tillsammans med kommunen för att hitta en ny lösning”, säger Christian Stark. 

av Elina Sorri
2015-02-19 

På bilden längst upp Christian Stark och Björn Rosén i OHC:s styrelse. Nedan en bild från en ungdomsmatch mot Hagaström tidigare under säsongen. 


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Här kan du läsa om Allmänna arvsfonden