Babymassage på Familjecentralen

Stort intresse för babymassage i Ockelbo

Närhet och beröring stärker kontakten mellan spädbarn och föräldrar

En stor majoritet av de nyblivna föräldrarna i Ockelbo dras till spädbarnsmassagen på Familjecentralen.
Monica Ahlberg Brundin leder kurserna. Hon har räknat ut att omkring 75 procent av alla Ockelbobarn deltar i massagen under sina första månader.
”Det är enormt roligt! För det går inte att överskatta betydelsen av beröring och ögonkontakt”, säger hon.

Bord och stolar har fått maka på sig i ett sammanträdesrum vid Familjecentralen.
Lite extra värme har slagits på, och man blir genast en aning lugnare av den softa musiken i bakgrunden och de brandsäkra ljusen i varma färger mitt på golvet.
Sju mammor sitter i en ring på golvet med sina småttingar framför sig eller i knät. Den yngsta är bara några veckor, medan andra har kommit flera månader på sin väg i livet.
De som somnat till på vägen hit vaknar så smått, medan Monica passar på att fråga mammorna hur deras vecka varit.


”Börja med att ta av dem på överkroppen, så inleder vi med ansikte och rygg”, säger Monica som har en visningsdocka framför sig.
”Och så tar vi ögonkontakt och frågar först om vi får massera lite.”
Mammorna häller lite olja i sina handflator och gnuggar händerna varma. Monica visar och instruerar i lugn takt och med glädje i rösten. Med fingrarna ”öppnar hon en bok” i pannan. Kinderna får mjuk beröring, liksom halsen, bröstkorgen, fingrar, armar, rygg och mage. Inget hoppas över.
”Det ska inte vara mesigt, men inte heller för hårt. Som när man tvättar sig i duschen ungefär”, förklarar Monica.


Monica Ahlberg Brundin håller sex kurser om året, med fem träffar per kurs.
”Jag gick utbildning hösten 2004, när familjecentralen skulle öppna. Så det blir tio år precis som jag hållit på”, säger Monica som annars är barnledare i Kyrkans hus.
”Kyrkan skulle vara med som en del av Familjecentralen och då ville jag tillföra något extra. Efter ett studiebesök hos en kollega i Sandviken blev jag biten och kände att det var spädbarnsmassage jag ville hålla på med.”

När hon räknar efter inser hon att det blir närmare 400 barn som passerat hennes kurser. Omkring 75 procent av alla barn som över huvud taget föds i Ockelbo deltar; vilket är en imponerande siffra.
”Det är jag jätteglad över, det här är en hjärtefråga för mig. Jag kan prata mig varm för hur viktig anknytningen är för de nyfödda. När föräldrarna får utvärdera kursen tycker de ofta att de kommer närmare barnen och blir mer uppmärksamma på vad de gillar eller ogillar.”


Monica är noga med att påpeka att spädbarnsmassagen inte är en behandling, utan ett sätt att ge babyn närhet och ömhet.
”Men det finns exempelvis särskild massage för magknip, som hjälper för en del. En mamma hörde av sig när barnen blivit lite större och påpekade att massagen hade hjälpt mot växtvärk. Det är så jag önskar att man gör, att man tar med sig massagen som ett verktyg resten av barnets uppväxt.
Behovet av närhet och beröring tar ju inte slut.”

av Elina Sorri
2015-02-05

FAKTA
Mammorna och barnen som deltog var: Emma Ferm med Inez, Miriam Andersson med Theo, Hanna Norling med Jack, Anna Hansson med Mira och Sanait Zeray med Selihom. Helena Hallstensson som har tvillingarna Jacob och Jenna, hade med sig vännen Linda Palm som hjälp.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Mer information finns på spadbarnsmassage.org