Forma Plast i Ockelbo

Iran intresserad av uppfinning från Ockelbo

Ständigt nya marknader för Åke Håléns formade plast

Det hörs på namnet vad företaget gör. Det handlar helt enkelt om att Forma Plast.
Plastskivor med olika egenskaper förvandlas med hjälp av vakuummaskiner till hjälmar, soptunnor, taxiskyltar, fordonsinredning, julgranskulor, billyktor, kåpor till snökanoner och mycket, mycket mer.
Det är bara fantasin som sätter stopp för vad som går att tillverka.

Åke Hålén grundade företaget Forma Plast 1990. Då hade han jobbat på skoterfabriken i Ockelbo i många år, och följt med i utvecklingen som gjorde att skoterhuvarna inte längre plastades i glasfiber, utan började formas med vakuumteknik.
”När skoterfabriken lades ner gick även leverantören av huvarna i konkurs. Jag blev erbjuden att köpa deras vakuumaskin, funderade en natt, och slog till”, berättar Åke Hålén.

En del av alla de olika plastprodukter som Forma Plast levererat visas i företagets entré.

Han började åka runt i närområdet och erbjuda sina tjänster. De första att nappa på Åkes plastprodukter var Bedco i Sandviken, som tillverkade sängar till hemsjukvården, och Anders Wiman som tillverkade specialfordon.
”Vi levererar fortfarande detaljer till ambulanserna efter 25 år, trots att tillverkningen flyttat till Laholm”, säger Åke.


Skal till ridhjälmar kan formas i en vakuummaskin. Bara fantasin sätter gränser för Åke Hålén. 

I början jobbade Åke Hålén ensam, med stöd av hustru och familj, i princip dygnet runt med att lösa kundernas problem. Han gjorde allt själv: konstruerade, formgav, tillverkade och sålde nya produkter, i två-tre år innan han kunde börja anställa.
”Det gäller att ha idéer, och komma på lösningar. Man provar sig fram tills det fungerar”, säger Åke och får det tålmodiga och envisa arbetet att låta enkelt och självklart.
En episod som så tydligt visar hur Åke fungerar är historien med Jobmeals kaffemaskiner.
”Vi tog hit en automat för kaffet, men upptäckte ett behov av förbättringar i konstruktionen. Så nu levererar vi både tratt och sumphink till maskinerna”, ler Åke. 


I veckan besökte kommunstyrelsens tillväxtutskott Forma Plast. Till vänster får Jari Tunninen nyfikna frågor av Kerstin Hellberg och Magnus Jonsson. Till höger Anh Tang som pressar plastklämmor till blodtrycksmätare.

I dag har Forma Plast tio anställda som pressar fram de produkter som marknaden efterfrågar.
Men företaget har även några egna produkter som en extra styrka i rörelsen; som fjärrvärmekåpan som sålts i tusentals exemplar till energibolag och kommuner i landet, kabelskyddet för järnvägen som snart betraktas som en standardprodukt hos Trafikverket – och akutventilatorn.
Den säljs genom företaget Lake Trading, som säljer sjukvårdsmaterial till importörer i andra länder. Akutventilatorn har tidigare sålts till räddningskårer i USA, Ikea och andra storkunder.
”Det är en grupp från Iran på väg hit för att slutföra en affär, men det krånglar med visum, så kanske vi måste dit i stället”, konstaterar Åke.


Till vänster IQoro, ett träningshjälpmedel för behandling av ät- och sväljproblem. 

En annan produkt, som tagits fram av tandläkaren och forskaren Mary Hägg vid Tal & Sväljcenter i Hudiksvall, och som börjat tillverkas i större kvantiteter på Forma Plast, är IQoro. Det är ett litet träningshjälpmedel som behandlar ät-, svälj- och andningsproblem, orsakade av exempelvis deformerad käke, eller en förlamande stroke.
”De som har provat säger att det hjälper mot snarkning också, så det kan vara en blivande storsäljare”, hoppas Åke Hålén.

Politikerna i tillväxtutskottet, Kerstin Hellberg, Anders Nordlander och Marit Rempling, visas runt av Åke Hålén. Till höger  en rad av pigga kalaskulor under taket. Forma Plast levererade de stora, röda kulorna till torggranen i Ockelbo i julas. 

av Elina Sorri
2015-02-18

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17