Ny vigselförrättare i Ockelbo kommun

Conny Nilsson ny vigselförrättare i Ockelbo

"Borgerligt bröllop har samma tyngd som kyrkligt"

I slutet av förra året blev Conny Nilsson uppringd av kommunalrådet Magnus Jonsson, som undrade om han kunde tänka sig att bli borgerlig vigselförrättare.
”Jag rådfrågade min vän, förre kyrkoherden Stefan Nilsson. Han trodde att det passade mig, så jag tackade ja”, ler Conny.

Conny Nilsson fick erbjudandet efter att Mats Åstrands förordnande gått ut. Det är kommunen som får föreslå nya, borgerliga vigselförrättare, men länsstyrelsen som godkänner och förordnar dem. Uppdraget gäller under mandatperioden, alltså till valet 2018.
Från länsstyrelsen fick han en lång rad frågeställningar som skulle besvaras skriftligt, allt ifrån uppgifter till Skattemyndigheten, till hur han ställer sig till att viga samkönade par.
”Den frågan var verkligen inget problem, vi har gällande lagstiftning kring det sedan 2009”, kommenterar Conny.

En lite knivigare fråga var vad han själv trodde skulle göra honom lämplig som vigselförrättare.
”Jag skrev att många känner mig efter att ha varit lärare i 35 år, aktiv i kyrkan och många andra klubbar och föreningar. Dessutom har jag ju lång erfarenhet av äktenskap, nästa år har Gerd och jag varit gifta i 50 år”, konstaterar Conny - och ser väldigt nöjd ut.
En sak är klar: det är inte ett uppdrag man åtar sig för pengarna. Ersättningen är 110 kronor per vigsel. Och 30 kronor extra om det råkar vara dubbelbröllop.

Två par har än så länge skickat in förfrågan inför kommande sommar, det ena paret 30 maj och det andra 25 juli. I genomsnitt gifter sig cirka fem-sex par borgerligt i Ockelbo kommun varje år.
Förutom den formalia som ska följas under akten har vigselförrättaren möjlighet att sätta en egen prägel på ritualen genom ett eget tal eller hälsning till brudparet.
”Jag hade inte tänkt förbereda mig så mycket inför just den delen. Jag har ganska lätt för att formulera mig och kommer nog att improvisera när jag väl har paret framför mig”, säger Conny.

Eftersom hans eget äktenskap hållit så länge, har han väl många goda råd att dela med sig av när det gäller relationer?
”Man måste uppmärksamma varandra. Alla retar nog upp sig mellan varven, men det gäller att skingra de tankarna genom att göra något tillsammans; laga mat, åka bort eller som häromdagen, ta en semmelfika i växthuset i den gnistrande vintersolen”, tipsar Conny.

Vår blivande vigselförrättare lägger vikt vid att komma ihåg både förlovningsdagen på nyårsafton och bröllopsdagen 24 juni.
”Jag brukar köpa blommor, och vet att det är gula rosor som gäller”, säger Conny.
Även på Alla hjärtans dag kan det hända att han kommer hem med en blomma eller godishjärtan.
Conny Nilsson har länge varit engagerad i kyrkan, tidigare som kyrkvärd och ordförande i kyrkorådet. Men han ser ingen motsättning mellan borgerlig och kyrklig vigsel.
”Det har ingen betydelse vilket man väljer för min del, det har samma tyngd och samma juridiska följder.”

Vilka platser skulle du föreslå för utomhusvigsel i Ockelbo kommun?
”Rönnåsen skulle nog många välja. Forn-Wij och Pålsgården är fint. Annars kan man alltid låna vår lilla, fina pergola här hemma i Mo. Är man riktigt naturintresserad är det fint på Lappåsens klapperstensfält mellan Mörtebo och Romsen”, tipsar Conny som nog kommer att tacka nej till de djärvaste förslagen.
”Att viga någon i fallskärm är inget för mig längre”, ler han.

av Elina Sorri
2015-02-13

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Vill du gifta dig borgerligt i Ockelbo kommun? 
Klicka här för mer information.