Uppmärksamhetsveckan i Ockelbo

Vi måste prata om det!

Vart femte barn växer upp i ett hem med missbruk

400 000 barn i Sverige växer upp med minst en förälder som missbrukar alkohol eller droger.
Det är vart femte barn under 18 år.
I Ockelbo skulle det betyda att cirka tio barn i varje ålderskull bor i ett hem med missbrukande vuxna.

Att växa upp i en miljö med missbruk ökar risken för att barnen ska drabbas av depression och ångest. De löper också större risk att själva bli missbrukare som vuxna.
Men man vet också att om barnen har en stödjande vuxen i sin närhet, har de större förutsättningar att växa upp till friska och starka vuxna, trots sin bakgrund.

Den här veckan kallar socialtjänsten för Uppmärksamhetsveckan, och vill med det rikta Ockelbobornas blickar mot barn med missbrukande föräldrar.
Mariana Engvall, drogterapeut i Ockelbo kommun, tar emot för information och samtal på biblioteket, men föreläser också på Missionskyrkan och deltar i en film- och diskussionskväll på Ungdomsgården.
”Förhoppningsvis sår det frön hos människor, att man ser problemet. Ju mer vi pratar om det, desto bättre är det”, säger Mariana Engvall.  

Som drogterapeut tar hon emot både missbrukare och deras närstående för rådgivning och samtal.
Tre gånger får man träffa henne anonymt, därefter bestämmer man om man ska gå vidare med en behandling som innebär fler regelbundna samtal.
”Man kan få en tid redan samma dag, om man vill komma och prata om beroende”, säger Mariana. På socialtjänsten finns även familjebehandlarna Lennart Norling och Kristina Hillberg som tar emot för samtal.


 

På ett utställningsbord i Ockelbo bibliotek finns information för alla som har frågor kring missbruk. Här står också mängder av angelägna böcker för både barn och vuxna.
”Inte väcka monstret” heter en av böckerna, som innehåller ungdomars berättelser om att leva med missbrukande föräldrar. ”Alkohol, alkovråål” heter en antologi som vänder sig till barn mellan 9-12 år. Den beskriver hur andra barn i samma situation har tänkt, känt och handlat.

På fredag finns Mariana Engvall åter tillgänglig på biblioteket för information och samtal och i dag, tisdag, besöker hon Familjecentralen. På onsdag kväll visas filmen ”Monica Z” på Rio Bio, och på torsdag håller Ungdomsgården och socialtjänsten en gemensam film- och diskussionskväll med ungdomar.  

av Elina Sorri
2015-02-09 

FAKTA
Dricker du för mycket?
Här kan du testa din egen alkoholkonsumtion. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR


Här kan du läsa programmet för Uppmärksamhetsveckan i sin helhet.

I mars påbörjar Ockelbos drogterapeut Mariana Engvall en kurs på tio tillfällen för anhöriga och närstående till missbrukare. Kontakta henne på 070-160 41 38 för mer information och anmälan.