Villa Antik växer så det knakar

Villa Antik växer ur den gamla skolan

Trenden med vita möbler starkare än någonsin

Det började med loppis och sporadisk möbelförsäljning på Blocket.
Nu har Villa Antik i Ockelbo fyra anställda och beställningarna strömmar in från hela landet.
”Vi hinner faktiskt inte med. Vi behöver större lokaler för att få bättre flyt i produktionen”, konstaterar en av de båda ägarna, Annika Hillgren.

Många trodde nog att trenden med vitmålade möbler skulle mattas av, men det är precis tvärtom; försäljningen har fördubblats under de senaste månaderna.  
”Sedan åtta-tio månader tillbaka upplever vi världens boost. Energin är på topp!”, säger Annika Hillgren.
Marknadsföringen och försäljningen är både billig och snabb via nätet. Kundkretsen ökar hela tiden med hjälp av sociala medier; på Facebook följer över 7 000 personer Villa Antiks sida.

Affärsidén är att köpa gamla, billiga möbler på second hand-butiker, som Erikshjälpen, Ria, Röda Korset eller hos Missionskyrkan i Ockelbo. Möblerna slipas, tvättas, målas och ”skabbas”, vilket betyder att man behandlar ytan så att den ser charmigt sliten ut. Möblerna fotograferas, plastas in, numreras och läggs ut till försäljning på Villa Antiks webbsida.


De allra flesta möbler målas vita, men det finns även önskemål om grått eller svart. Man tar även emot möbler som kunderna redan äger, men som de vill ha målade.
”Många målar själva, men en del tycker att det tar för mycket tid, och att det är svårt att få till den rätta stilen”, säger Sofia Hålén, den andra av Villa Antiks grundare och ägare.

Den gamla skolan vid Hamrångevägen var ett ypperligt ställe att börja verksamheten på, men i takt med att efterfrågan ökat har det kylslagna trähuset med sina tre våningar blivit både trångt och opraktiskt. Lagret finns på vinden och trots en travers som går igenom våningarna, blir det mycket kånkande av möbler över trösklar och upp och ned i trappor.


Villa Antik har mognat till ett känt varumärke i inrednings-Sverige. Googlar man på ”vita möbler” ligger Villa Antik som första sökträff. Stora outlet-butiker med inredning i både Stockholm och Skåne har hört av sig och bjudit in företaget.
”Skåne och Danmark är jättestora marknader för oss, men just nu vågar vi inte ens annonsera därnere för vi skulle inte hinna med att leverera”, säger Sofia Hålén och berättar att även norrmän hör av sig. Norska kunder har mött upp lastbilarna i Sundsvall för att få hem Villa Antiks möbler.
”När vi varit på mässa har vi träffat människor som peppat och gett goda råd. ’Ni har ett varumärke, och det finns en marknad. Kör!’ säger de till oss”, berättar Sofia.

Numera ägnar sig Annika och Sofia enbart åt försäljning och marknadsföring. Fyra anställda sköter produktionen; Malin Sand, Kalle Östling, Pontus Malmström och Fish Mehari.
”Vi har växt successivt från grunden, hela tiden med hjärtat. Ingen trodde på idén och vi fick knappt lån till huset. Nu är det snart avbetalt och vi är redo att utöka”, säger Annika Hillgren.

av Elina Sorri
2015-02-10


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17