Bli volontär du också!

Bli volontär du också!

Ett 20-tal Ockelbobor gör livet lättare för våra äldsta

När orken tryter på äldre dar är det lätt att känna sig ensam och sysslolös. Många längtar efter en liten pratstund, eller lite stöd på en promenad.
Om du har en stund över, så kan du engagera dig som volontär i Ockelbo kommun.
”Det är roligt, och man känner verkligen att man gör nytta”, säger Mona Tysklind.

På onsdagkvällen ordnade kommunens volontärsamordnare Kerstin Ljung middag för ett 20-tal volontärer, som ett tecken på uppskattning.
Tidigare var det ideella föreningar som PRO, Röda Korset, Husmodersföreningen och andra, som skötte väntjänsten, som det då kallades. Så småningom tog kommunen över ansvaret för samordningen och det döptes om till volontärverksamhet.

Allt bygger på frivillig grund, personligt intresse och initiativ; både från de äldre och volontärerna.
Men just nu står det lite stilla; varken nya volontärer, eller önskemål från de äldre strömmar till.
”Det är lite moment 22 just nu. Jag önskar att vi vore fler men det är svårt att få folk att engagera sig”, säger Kerstin Ljung.

Därför gör hon en nystart med verksamheten. Under våren erbjuder kommunen en serie av kortare utbildningar för den som känner sig osäker; här ingår hjärt- lungräddning, afasiutbildning, demensutbildning och förflyttningsteknik som lärs ut av en arbetsterapeut.
”Har man funderat på att vara med tidigare är det ett jättebra tillfälle att hoppa på tåget nu. Vi hjälper till med att matcha ihop människor och önskemål, för att det ska bli så bra som möjligt.”

Träffpunkten Soluret i kvarteret Uret, där även volontärmiddagen hålls, är basen för verksamheten.
Hit kommer äldre som vill umgås, och här kan volontärer hjälpa till med att servera fika, spela kort, lösa korsord eller baka. Man kan ordna allsång eller hålla föreläsningar – egentligen är det bara fantasin som sätter gränser.
”Man kan hjälpa till utifrån de intressen man har själv”, poängterar Kerstin.

Marianne Nyström från Lingbo är med på volontärmiddagen. Hon gör regelbundna hembesök hos en ”brukare” i byn för en pratstund och lite kaffe. Ett annat exempel är Sören Sundqvist från Åmot som då och då besöker äldreboendet Bysjöstrand för att underhålla med musik, eller prata om jakt och fiske.
”Det behöver inte vara svårare än så, men betyder mycket för de gamla”, säger Kerstin Ljung.

Mona Tysklind har varit volontär länge, från början som engagerad i Röda Korset.
” Just i dag har jag varit följeslagare under en sjukresa, det är något som många behöver hjälp med”, berättar hon.
Mona har stort utbyte av att hjälpa till som volontär.
”Det är en fin övergång när man går i pension, att man kan vara aktiv och känna sig nyttig. Det finns ett enormt behov av sällskap, men det är alltid frivilligt att tacka ja eller nej till de uppdrag man blir föreslagen”, förklarar Mona.

När middagen är över för kvällen säger det bara svisch, så är borden avdukade.
”Du ser hjälpsamheten, det är aldrig några problem att ordna något när det är volontärer inblandade”, konstaterar Kerstin Ljung glatt.

av Elina Sorri
2015-01-22

(Bilderna nedan är klickbara för större format)

Till vänster Nisse Larsson som gärna underhåller med dragspel och till höger Kerstin Ljung, samordnare för volontärerna.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Här kan du läsa mer om volontärverksamheten.
Här kan du läsa mer om träffpunkterna.