Gammaldags julgransplundring tillbaka i Ockelbo

Gammaldags julgransplundring tillbaka i Ockelbo

Dans på torget och överraskning från tomten

På 50-talet gick långdansen från torget ned till skridskobanan och tillbaka uppför backen förbi Lindströms konditori.
”Då stod inte Centrumhuset här, så vi får se hur vi avslutar dansen kring granen den här gången”, säger Elisabeth Lindblom, butikschef på ICA Ugglebo.

Det är Elisabeth som tagit initiativet till den nygamla julgransplundringen på torget i Ockelbo på lördag.
”Jag minns julgransplundringarna så väl från när jag var barn, och tänkte att det skulle vara roligt att återinföra dem”, säger hon.
”Då stod granen mitt på torget, där det är parkering i dag. Här fanns taxistation och korvkiosk, och framför korvkiosken stod en lastbil där man delade ut godispåsar från flaket”, minns Elisabeth.
På den tiden var det Ockelbo-Lingbo köpmannaförening som arrangerade, nu heter butiksföreningen Service och Handel.

Per Wilhelmsson, aktiv i Friluftsfrämjandet och på Kulturstation, hjälper till med det praktiska. Han minns också de legendariska julgransplundringarna i Ockelbo när han var barn.
”Jag har försökt ta reda på när de började och vi tror att det var 1954. Synd isåfall att vi inte kom på det ett år tidigare, då hade vi kunnat fira 60-årsminnet av den första”, säger Per.

Båda tror att traditionen dog ut när Centrumhuset byggdes i slutet av 60-talet. Några år höll Ockelbo Gille julfester för barn i A-lokalen, med Elisabeths pappa ”Pliggen” Carlsson som arrangör.
”Jag undrar om inte Sparbanken var med som sponsor, jag vill minnas att de visade filmer om hur man håller i pengarna”, ler Per Wilhelmsson.
Conny Nilsson agerade lekledare då, och gör det även under nypremiären på lördag.
”För de äldre ordnar vi lite nostalgi. Vi tar hit en lastbil från 50-talet så att det känns som förr”, avslöjar Per.

Den senaste tiden har frågan om otillåten dans på krogar varit aktuell. Samma krav på tillstånd ställs även på den kommande dansen kring granen.
”Det har jag ordnat”, försäkrar Elisabeth Lindblom.
Per Wilhelmsson och Elisabeth Lindblom går in på Ugglebo för att börja packa godispåsarna till barnen, en syssla Per utförde även på 50-talet, då med sin morfar.
”Det är svårt att veta hur många man ska göra i ordning när det är första gången, men 100 stycken borde nog räcka”, resonerar de.

av Elina Sorri
2015-01-08


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Dansen kring torggranen börjar kl 14.00 på lördag 10 januari. Flera av butikerna samt fiket Trillin har extra öppet till kl 16.00.