Gott nytt år väntar för Berendsen

Gott nytt år väntar för Berendsen

Anställer fler i Ockelbo under vårvintern

I juni 2013 varslades samtliga anställda på Berendsen i Ockelbo om uppsägning.
18 månader senare är framtidstron på tvätteriet starkare än på mycket länge.
”2014 blev ett kanonår, med det bästa resultatet någonsin. Alla har dragit sitt strå till stacken”, berömmer Kenneth Fäldt, platschef i Ockelbo.

2013 spred sig en ödesmättad stämning i samhället. Orsaken till varslen var att Berendsen höll på att förlora Landstinget Gävleborg som uppdragsgivare. Krisen flåsade Ockelbo i nacken.
Avtalet kunde dock säkras efter en lång process och även Scandic-hotellen, en tidigare storkund, valde att återvända till Berendsen.
Några månader senare visade också Jämtlands landsting förtroende för tvätteriet, vilket både ökade och säkrade arbetstillfällen för en lång tid framåt.


Det nya avtalet börjar märkas i produktionen. De 61 anställda från 2013 har nu stigit till närmare 80 och under 2015 räknar Kenneth Fäldt med att ta in ännu fler.
”Jag tror att vi bli över 100 i år”, är hans bedömning.
Produktionsökningen kommer till en början att visa sig i successivt förlängda kvällsskift och utrymmesmässigt i en planerad utbyggnad.

Berendsen spelar en viktig roll i Ockelbo för människor som befinner sig långt bort från arbetsmarknaden. Tvätteriet är en högteknologisk industri, men erbjuder arbetsuppgifter som inte kräver formell utbildning, utan som kan klaras väl efter några veckors introduktion.
Anställningstryggheten som de säkrade avtalen nu ger gör att tvätteriet kan satsa mer långsiktigt på att hjälpa människor i olika arbetsmarknadsåtgärder in i arbetslivet.
”Vi är lyckligt lottade som har den här typen av jobb kvar, och att vi kan ta folk från orten. Alla utom fyra av våra anställda är från Ockelbo. Det är jag stolt över”, säger Kenneth Fäldt.


I ett samarbete med Arbetsförmedlingen, kommunens arbetsmarknadsenhet och vuxenutbildningen SFI, kommer Berendsen att erbjuda sammanlagt 16 personer praktik under två sexveckorsperioder, med början 19 januari.
”Det är ett sätt att ge människor chansen att få en fot in på arbetsmarknaden. Vi behöver rekrytera i vår och genom en praktikperiod ser vi också vilka som vill kliva fram och ta ansvar”, säger Jennie Liw som arbetar med projektet.

Företagshälsovården och facken är engagerade. De kommer att hålla undervisning bland annat i ergonomi och vilka sociala rättigheter man har som arbetstagare.
”Det var till exempel en kille här som fick ett epilepsianfall. När det var över uppmanade jag honom att gå hem och vila ut ordentligt. Men han ville först inte, eftersom han trodde att han skulle få sparken”, berättar produktionschefen Jörgen Alkberg.
Jörgen vill betona att praktiken inte innebär arbeten i en ”skyddad verkstad”.
”Man ska inte gå här och lalla runt. Vi vill ge människor en chans, och gärna två. Men fungerar det inte då måste man nog gå hem till sin kammare igen och fundera på vad man egentligen vill göra i sitt liv.”


Projektet kommer även de redan anställda och kommande sommarvikarier till godo. När formerna för introduktion och intern utbildning har satt sig ska alla fräscha upp sina kunskaper i exempelvis ergonomi och textilhantering.

Jennie Liw ser gärna att den här typen av praktik sprider sig till andra företag i Ockelbo.
”Jag hoppas att grannföretagen ser att det är bra och att de gör likadant”, säger hon.
Just nu genomsyrar framtidstron hela anläggningen i Ockelbo. Men ledningen slår sig inte till ro.
”Det finns fler stora anbud jag har bestämt mig för att vi ska vinna”, säger Kenneth Fäldt leende.

av Elina Sorri
2015-01-12

(Medarbetare på bilderna uppifrån och nedåt: Kim Lindblom, Amanda Astner, Jörgen Alkberg och Kristin Larsson, Nguyen Thanh Nham, Charoshsuk Narodom.)

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Berendsen startade 1854 och har 15 000 anställda i 15 länder i Europa.
I Sverige har företaget totalt 1200 anställda i Sverige, på 24 platser i Sverige, med huvudkontor i Malmö.
1999 köpte Berendsen tvätteriet i Ockelbo som tidigare drevs av Landstinget Gävleborg.
Berendsen har 35 000 kunder i Sverige, och har bland annat till uppdrag att tvätta 200 000 arbetskläder, 100 000 entrémattor och sänglinne till 25 000 hotellbäddar.