Kommunens högra hand på Perslundabygget

Kommunens högra hand på Perslundabygget

Andreas har koll på allt från spik till juridik

När en kommun beställer ett skolbygge för 100 miljoner gäller det att ha koll.
Och det har Andreas Östblom. På allt.
Från största gjutning till minsta ventilationsgaller.

En kommun av Ockelbos storlek har inte egna resurser att driva ett så omfattande bygge som nya Perslunda. Därför har Andreas Östblom, delägare och konsult i företaget Jonssonconsult i Gävle, fått uppdraget att företräda beställarens, alltså Ockelbo kommuns, intressen i projektet.
Och det är rätt man på rätt plats. Det blir helt uppenbart när man deltar i ett av de regelbundna projekteringsmötena mellan de olika aktörerna på bygget.
För varje problem som måste lösas här och nu, verkar Andreas ha ett svar färdigt i sitt huvud. Och när han inte har det vet han exakt var i alla de hundratals dokumenten eller ritningarna svaret finns, med ett häpnadsväckande minne för detaljer.
När en underentreprenör kliar sig i huvet och ser extra bekymrad ut, utbrister Andreas leende:
”Det är nu det blir roligt, när det blir svårt!”

Andreas driver på under projekteringsmötet; i alla byggprojekt är tid pengar.
”Dimensionerna för spillvattenledningarna måste vi kolla upp idag, innan vi går härifrån. Någon som har ett koben så kan vi gå ut och kolla nu?”, undrar Andreas lite otåligt.
Egentligen är det ju inte beställaren, kommunen, som har ansvaret för att skolan blir klar i tid.
”Men vi hjälps alla åt tillsammans. Jag vill stämma av så mycket det bara går i ett så tidigt skede som möjligt”, säger Andreas.
”Om tidplanen inte skulle hålla så får vi lösa det då. Det är inte ovanligt att byggprojekt blir sena av en eller annan anledning. Då får man titta på orsaker och konsekvenser och se igenom avtalen.”


 

Andreas Östblom jobbade själv som snickare under några år, innan han började plugga för examen i både ekonomi och juridik. Studierna ledde till ett jobb på Stora Enso. Där blev Andreas uppringd av Göran Jonsson, grundaren till Jonssonconsult, som erbjöd honom ett slags traineeprogram på företaget, med slutmålet att bli delägare. Det är nu elva år sedan.
”Jag skulle inte klara det här uppdraget lika bra utan hantverksgrunden. Det är skönt att veta vad man pratar om ute på byggena”, säger Andreas som har flera projekt under sina vingar samtidigt, bland annat ombyggnationen av Vallbackskolan i Gävle.
”På ett sätt är det roligare att hjälpa mindre kommuner med stora projekt. I Ockelbo är kommunen enormt engagerad i bygget, både politiker och tjänstemän. Jag tror definitivt att resultatet blir bättre, när fler känner sig delaktiga. Att kommunchefen själv sitter i styrgruppen ser man inte i andra kommuner”, säger Andreas.
Han vill även berömma Carita Carter, koordinator på skolkontoret i Ockelbo.
”Det är suveränt att hon tagit med personal och andra som berörs tidigt i processen. Hon kan kommunicera och få alla med på banan.”

Andreas Östblom har en medfödd energi i både kropp och tanke. Parallellt med att driva företaget långt mer än 40 timmar i veckan har han under de senaste åren byggt sitt eget hus av lösvirke och fått två barn.
”Jag är rätt välplanerad. Och behöver bara sova fem timmar per natt”, förklarar Andreas.
”Dessutom är mitt jobb ett intresse samtidigt. Det går lättare när det är roligt!”

av Elina Sorri
2015-01-06

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17