Kurs i kommunallagen

"Styr, eller avgå!"

Politiker och tjänstemän på kurs om kommunallagen

Under onsdagen satt omkring 60 förtroendevalda och tjänstemän i Ockelbo kommun i skolbänken för en dag. Platsen var Missionskyrkan och ämnet var kommunallagen.

Vilket ansvar krävs av dem? Och vilka befogenheter har de?
”En otroligt bra dag”, tyckte Malin Sand, (S) nyinvald ersättare i utbildnings- och kulturnämnden.

Utbildningen i kommunallagen är regelbundet återkommande och erbjuds särskilt när en ny mandatperiod inletts, till nytta för nyinvalda politiker. Men även många politiker och tjänstemän med lång erfarenhet ville fräscha upp kunskaperna kring ansvar och befogenheter i sina uppdrag.

Annica Månsson, exempelvis, är kommunsekreterare sedan många år med lång erfarenhet från arbete i kommunledningen.
”Det är lite olika upplägg på utbildningen från gång till gång, så man får alltid något nytt och nyttigt med sig”, säger Annica.

Kursledare var Axel Danielsson från Stockholm, med bakgrund i en lång rad olika kommunala befattningar och som rådgivare i styr- och ledningsfrågor.
Hans något brutala kursrubrik löd: ”Ta ditt ansvar! Styr, eller avgå!”, och i den tonen inleddes också den dagslånga föreläsningen.
”Du har fått det finaste uppdraget som finns, som folk är beredda att dö för. De som valt dig litar på dig, så skita aldrig ned demokratibranschen!”, uppmanade Axel Danielsson.

I samma drastiska, roande och effektiva stå upp-stil lyckades han med konststycket att fästa deltagarnas fulla uppmärksamhet på den juridiska texten i kommunallagen – och mellan varven locka fram en massa skrattsalvor och igenkännande leenden.

Andra frågor som fick svar var hur revision fungerar, hur kommunala sammanträden går till, vem som har initiativrätt att ta upp ärenden och mycket, mycket annat. Kort sagt, hur formella och informella kommunala spelregler ser ut, både i teorin och praktiken.

En fri tolkning av Axels viktigaste budskap under dagen lyder: Var påläst, respektera era uppdragsgivare, ha alltid balans i budgeten, håll isär rollerna mellan förtroendevalda och tjänstemän och - stoppa aldrig fingrarna i ”syltburken”!

av Elina Sorri
2015-01-21

(klicka på bilderna för större format)

Anna Engblom Yamdee och Malin Sand, båda (S), tyckte att utbildningen var både nyttig och underhållande. Anna är ny ledamot i kommunstyrelsen och Malin är nyinvald ersättare i utbildnings- och kulturnämnden. På bilden till höger kursledaren Axel Danielsson. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17