Ockelbo gör helt rätt!

"Ni gör helt rätt!"

Landshövdingen gillade det hon såg i Ockelbo

Under torsdagen gjorde landshövding Barbro Holmberg och vikarierande länsråd Veronica Lauritzsen ett dagslångt besök i Ockelbo.
”Det finns ett starkt driv och massor av goda idéer, både i kommunen och bland företagarna”, sammanfattar Barbro Holmberg de intryck hon fått.

Barbro Holmberg har besökt Ockelbo många gånger.
”Det som har förändrats sedan sist är att det händer mer; man ser byggkranar vid Perslundaskolan, det finns efterfrågan efter bostäder och man har snart verkligt attraktiva tomter att erbjuda vid Bysjön. Samhället är under utveckling”, säger Barbro Holmberg som fick chansen att själv se området nordost om sjön där de tolv nya villatomterna snart ställs i ordning.

Bostadsbristen, och kanske framför allt brist på variation i typen av boendeformer, börjar även drabba de mindre kommunerna.
”Att bygga nytt är ett problem, bostadsrätter får ju inte bli för dyra i småorterna. Från regeringens sida tittar man på hur man ska kunna göra det möjligt att bygga billigare bostäder”, säger Barbro Holmberg.

När det gäller projektets Framtidens Centrum gör Barbro Holmberg också tummen upp.
”Man gör helt rätt i att tydligare knyta ihop delarna med varandra; tågstationen, nya skolan, torget, Wij Trädgårdar. Kommunen kan ju inte driva hotell och restauranger, men när det blir mer rörelse i centrum vågar entreprenörer satsa.”
”Det är bara 25 minuter till Gävle med tåget. Och Ockelbo får snart en ny skola. Det är jätteviktiga delar i marknadsföringen av kommunen”, säger Barbro Holmberg.

Landshövdingen och länsrådet hälsade bland annat på hos företaget Svenska Fönster i Lingbo där platschefen Lina Bylund och produktionsledaren Olov Murén visade runt.
Det var bara fyra år sedan Barbro Holmberg besökte Svenska Fönster senast, då tillsammans med kronprinsessparet.
”Men det har hänt mycket här senast; en helt annan struktur och arbetsmiljö. Man känner stoltheten över hantverket i luften”, summerar hon imponerat.

Barbro Holmberg poängterar att Ockelbo alltid legat bra till i länet när det gäller företagande.
”Företagarna är med och driver på utvecklingen här och tar ansvar för samhället som helhet. Det finns en levande dialog och det tycker jag är roligt att se.”

av Elina Sorri
2015-01-23

På bilden från vänster: Svenska Fönsters platschef i Lingbo Lina Bylund och produktionsledare Olov Murén, landshövding Barbro Holmberg, Magnus Jonsson, kommunalråd i Ockelbo, Veronica Lauritzsen, vikarierande länsråd och Agneta Wenell, näringslivsutvecklare i Ockelbo kommun. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Här kan du läsa mer om Svenska Fönster i Lingbo.

Här kan du läsa mer om landshövdingens och länsrådets uppdrag.