Stolt historia av finsnickeri i Lingbo

Stolt historia av finsnickeri i Lingbo

Stark efterfrågan på de klassiska, spröjsade fönstren

2006 tog Svenska Fönster i Edsbyn över sin underleverantör i Lingbo, Lingbo Snickeri.
Sedan dess har antalet anställda ökat från ett dussin till nuvarande 32.
”Vi har nyss investerat i Vickanlinjen”, säger platschefen Lina Bylund glatt.

Renoverings- och inredningstrenden är stark, och många föredrar fönster i den gamla, charmiga stil som tillverkas i Lingbo. Orderingången på Svenska Fönster är stabil och företaget har därför investerat i ytterligare en hyvellinje i snickeriet, som man alltså döpt till ”Vickanlinjen”.
”Av någon anledning har hyvellinjerna av tradition döpts till kvinnonamn och eftersom Victoria varit här och kittat fönster så fick det bli Vickanlinjen”, ler platschefen Lina Bylund.

Ända sedan Finnés snickerifabrik grundades i Lingbo 1894, har byn varit känd för att producera träprodukter. Under Finnés tid berömde man sig av att vara Sveriges största tillverkare av byggnadssnickerier. Så småningom byttes namnet till Lingbo snickerier, som bland annat fungerade som underleverantör till SP Snickerier i Edsbyn.

1997 slog sig Traryd Fönster i Småland och SP Snickerier i Edsbyn samman i Svenska Fönster. Och 2006 köpte Svenska Fönster upp leverantören i Lingbo.
I Edsbyn har fönsterfabriken runt 700 anställda. Filialen i Lingbo har uppdraget att tillverka handkittade fönster och fönsterdörrar i gammal tradition, med fasta spröjs och välvd båge – om så önskas.
Virket levereras från Marmaverken, och bara stamblock, det vill säga gediget kärnvirke ur rotstockarna, är gott nog att använda.

När landshövding Barbro Holmberg nyligen besökte företaget passade Lina Bylund på att betona hur viktigt det är med kommunikationer för ett företag på mindre orter. Svenska Fönster i Lingbo är beroende av både fungerande tågtrafik, bra vägar och driftssäker it.
”Vi har själva investerat i teknik för bättre mottagning, jag kunde inte ringa på mobilen från mitt kontor förut”, konstaterar Lina Bylund.

Fönsterfabriken ligger bara några hundra meter från tågstationen i Lingbo. Nio av de anställda pendlar från Bollnäs, tre från Gävle. Lina Bylund själv åker de 12 milen från Färila varje dag.
”Det skulle inte gå om jag inte kunde ta tåget, det är verkligen jätteviktigt för många av oss här”, säger Lina.

Fördelarna med att finnas i Lingbo bottnar i närhet och gemenskap.
”Byborna ställer alltid upp och vill vara med och fixa när det dyker upp problem. Och stoltheten över produkterna och jobben är jättestark”, säger Lina Bylund.

av Elina Sorri
2015-01-23

Till vänster befuktningsanläggningen och till höger glaslister. 
(Dessa bilder är klickbara för större format) 


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VI FÖRKLARAR

Vd för Svenska Fönster är Beatrice Kortner Henriksson.
Svenska Fönster ingår i Dovisat som är etablerat i sju länder i Europa. Dovista ägs i sin tur av VKR Holding, en danskägd koncern med cirka 14 000 anställda i över 40 länder med verksamhet inte bara inom fönster, utan även solenergi, ventilation och inomhusklimat.
Källa: svenskafonster.se