Claes Andersson-priset till Ockelbo Hockey Club

Claes Andersson-priset till Ockelbo Hockey Club

För ett ungdomsarbete i Claes egen anda

2015 års stipendium ur Claes Anderssons minnesfond delas ut till Ockelbo Hockey Club.
Genom utmärkelsen vill FolkhälsaBRÅ och Claes anhöriga uppmärksamma föreningens arbete när det gäller att sprida sunda värderingar bland barn och ungdomar.  

Ockelbobon Claes Andersson miste livet i ett grovt våldsbrott 2003. Efter händelsen inrättade kommunfullmäktige i Ockelbo, på mångas önskan, en insamlingsstiftelse till Claes Anderssons minne.
Medlen är menade att användas till brottsbekämpande verksamhet, och varje år ska en person eller organisation belönas i den andan.  

I år har FolkhälsaBRÅ och Claes Anderssons anhöriga beslutat att ge priset på 10 000 kronor till Ockelbo Hockey Club. Motiveringen lyder: 

I föreningslivets ungdomsverksamheter finns en skyddande miljö som stärker ungdomar att lättare stå emot destruktiva val i livet.
Med stor glädje, en ledning som drivs av en stark vilja att vidareutveckla föreningen och att locka ungdomar till gemenskapen i sin idrott, står Ockelbo Hockey Club för de grundläggande värderingar som FolkhälsaBRÅ samt Claes Anderssons anhöriga vill premiera.
Detta, och med tanke på Claes Anderssons eget mångåriga engagemang och aktiva deltagande i ishockeyn i Ockelbo, gör att vi beslutat att tilldela Ockelbo Hockey Club priset ur Claes Anderssons minnesfond 2015.” 


Christian Stark och Björn Rosén, aktiva i Ockelbo Hockey Clubs styrelse. 

Christian Stark som är ordförande i föreningen blev glatt förvånad när han fick beskedet.
”Det känns väldigt bra. All idrottsverksamhet verkar ju förebyggande när det gäller barn och ungdomar, men jag förstår att det också var Claes egen koppling till hockeyn som gjorde att vi fick priset den här gången, och det tackar vi för”.

Klubben har en genomarbetad värdegrund i fyra delar, förkortad SARG, som står för Stolthet, Ansvar, Respekt och Glädje.
I värdegrunden betonas till exempel vikten av att ta ansvar inte bara för sina handlingar utan även sina ord och hur de påverkar andra, att visa respekt för motståndare och domare även när man förlorat, och att glädjas även åt andras framgångar. 

Föreningens riktlinjer förordar bland annat att glädje prioriteras framför resultat, att skolarbetet går före ishockeyn och att toppning under match inte är tillåtet i ungdomslagen.
”Vi är även överens om att spelarna representerar föreningen och våra värderingar också utanför hockeyn. Om vi får höra att våra spelare till exempel haft en problematisk attityd i skolan, så samlar vi lagen för en genomgång av vår värdegrund”, säger Christian Stark.

De 10 000 kronorna kommer mycket lägligt, eftersom ishockeyklubben står i startgroparna för ett ishallsbygge.
”På något sätt ska de öronmärkas för barn och ungdomar inom byggkontot, vi har inte hunnit prata ihop oss på vilket sätt ännu”, säger Christian Stark.
Enligt tradition delas stipendiet ut under en ceremoni vid Luciahögtiden i Ockelbo kyrka 13 december.  

av Elina Sorri
2015-11-26

Några exempel på tidigare pristagare:

2014 Magnus Wikinghielm från Motala
(Stoppade ett knivrån i en matbutik). 

2012 Charlie Wiklund, Dennis Jonsson och Fritidsgården Underground
(Charlie och Denns stoppade en pågående däckstöld på Gummiservice AB i Ockelbo.)
(Ungdomsgården är en stor, förebyggande faktor mot våld, droger och kriminalitet i Ockelbo.) 

2009 Therese Bergqvist
(Medverkade till att tre män kunde gripas för en serie stölder i Ockelbo.)

2004 Byavakterna i Ockelbo och Lingbo
(Utför ett viktigt arbete för ett tryggare samhälle.)


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17