Två rätter på skolmenyn efter nyår

Två rätter på skolmenyn efter nyår

Alla elever erbjuds ett vegetariskt alternativ

När nya Perslundaskolan öppnar för framtiden efter nyår dyker en modern nyhet upp även på kökets skolmeny: ett vegetariskt alternativ för alla.
Vad sägs om läckerheter som örtkryddad morot- och kikärtsbiff, vitlöksgratinerad sötpotatis, eller grönsaksspett med fetaostsås och mathavre?

Från 13 januari kommer det att serveras två lunchrätter på Perslundaskolan (åk 4-9) och Gäverängeskolan (åk F-3); en rätt med blandkost och en vegetarisk.
Hittills har de elever som önskat vegetarisk mat beställt det i förväg, men nu kommer alla elever att fritt kunna välja av de båda alternativen – eller ta lite av vardera.
”Våra politiker slog fast i kostpolicyn från 2014 att det ska serveras två huvudrätter per dag, där ett av alternativen ska vara vegetariskt. Man kom överens då om att vänta tills det nya storköket på Perslunda stod klart”, förklarar kommunens kostchef Katharina Lindström. (bilden ovan) 

Receptgruppen, som diskuterar fram nya rätter på skolmenyn, har haft en ny och rolig utmaning i att hitta fler lockande vegetariska recept som kan tillagas i storköket.
En tjuvtitt i vårens meny skvallrar om idel läckerheter, som vårrullar med sweetchilisås, indisk currygryta, falafel med potatisgratäng och en massa annat gott.
”Det är en av de roligaste delarna i det här jobbet; att fundera ut nya, goda och vällagade rätter som vi tror att många kan gilla”, säger Katharina Lindström.

Till vänster vårrullar, och till höger vegetarisk lasagne. 

Och vad innebär det kostnadsmässigt att lägga till ett vegetariskt alternativ för alla?
”Vi räknar med att det blir lite svårt att gissa på rätt mängder i början, vilket kan leda till lite svinn. Men i längden blir det inte dyrare med två rätter, snarare tvärtom eftersom vegetarisk mat kostar mindre i inköp”, säger Katharina Lindström.

Kostchef Katharina Lindström. 

I kostpolicyn slås fast att kommunens mathållning ska sikta mot en minskad klimatpåverkan. I det arbetet är införandet av en större andel vegetarisk mat en viktig del.
”Förhoppningen är att fler elever ska upptäcka och tycka om de vegetariska rätterna. Tidigare har de vegetariska alternativen gjorts för att likna blandkosten; som ett servera sojakorv intill vanlig korv, eller quornbiffar intill färsbiffar. Nu blir det en mer genomarbetad och egen vegetarisk meny med mer varierade rätter”, säger Katharina Lindström.

av Elina Sorri
2015-11-25

KOMMENTAR
I förskolorna serveras även fortsättningsvis en huvudrätt till lunch, förutom den specialkost som önskas.
I Åbyggeby skola sköts skolmåltidsverksamheten av Åbyggeby Landsbygdscenter. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa mer om kostverksamheten i Ockelbo kommun.