Atlings tar klivet in i framtiden

Atlings tar klivet in i framtiden

Moderniserar i Ockelbo för global satsning på egen produkt

Atlings Maskinfabrik i Ockelbo är på väg att ömsa skinn.
Fasaden ska målas, verkstaden fräschas upp, det investeras i maskinparken och ett helt nytt besöks- och utbildningscenter för företagets kunder ställs i ordning.
”Atlings är en av de äldre arbetsgivarna i Ockelbo och vi hoppas finns kvar för flera generationer till”, säger vd Mikael Olofsson.

1947 startade Gunnar Atling sitt verkstadsföretag i Ockelbo. Från början handlade det om produktion och försäljning av egna produkter, men verksamheten gick så småningom över mer och mer till den kontraktstillverkning Atlings under lång tid varit känd för, med flera svenska storföretag som kunder. 

På 70-talet utvecklade Atlings dock en egen produkt som man själv behövde i tillverkningen; en stöddocka, som är en typ av verktyg som underlättar bearbetningen av långa arbetsstycken.
Guy Welin Berger, som ledde Atlings från mitten av 80-talet fram till det att företaget såldes till Inducore 2004, såg potentialen i produkten och satsade på en försäljning utanför det egna företaget.

När Inducore tog över var säljvolymerna blygsamma, men började stadigt att öka.
”2010-2011 fick vi hjälp av Triple Steelix att utveckla konstruktionen av stöddockan, och därefter anställdes en försäljare på heltid”, berättar Mikael Olofsson.
I dag kan Atlings tacka stöddockan för cirka 25 procent av sina intäkter, men målet är att volymen ska fördubblas – minst.
När vi besöker Atlings befinner sig ett dussin kunder från bland annat USA, Spanien, Frankrike och Norge på plats i Ockelbo för utbildning kring produkten i ett nyrenoverat konferensrum. 

Kunder från olika delar av världen på gemensamt besök och utbildning i Ockelbo.

”Kunderna finns till 80-90 procent utomlands. Vår strategi är nu att modernisera våra lokaler så att vi stolta kan bjuda hit dem på visning och utbildning i stället för att vi åker till dem en och en”, säger Mikael Olofsson.
”Uppfräschningen är viktig även med tanke på att vi slåss med andra företag om kompetent personal, vi konkurrerar bland annat med Sandvik och då måste vi vara i framkant på många sätt”, säger Mikael Olofsson.
Totalt investerar Atlings detta år cirka 3 miljoner på bland annat ny entré, ett säljcenter med visningsytor, och en ny monteringslinje för stöddockan.
”Det är egentligen den enkla delen; att bygga om. Det hårdaste arbetet går ut på att få in affärer; att söka noggrant och systematiskt efter nya kunder.”

Ett nytt kund-, design- och visningscenter är under uppbyggnad som en del av satsningen på den egna produkten, stöddockan ovan till höger. Till höger nedan Mikael Olofsson, vd. 

Parallellt med hårdlanseringen av den egna produkten, fortsätter kontraktstillverkningen för svensk industri. För varje förfrågan gör företaget en kalkyl; kan vi tillverka det efterfrågade med befintlig utrustning eller måste vi investera i nytt?
”Kan investeringen räknas hem så gör vi den”, konstaterar Mikael Olofsson enkelt.
Ett exempel på det är en ny maskin som nyligen lyftes in på Atlings. Med hjälp av tre nyanställda kommer den bland annat att tillverka robotarmar åt ABB, en av de mest långsiktiga beställarna.


En annan investering i framtiden som installerades nyligen; en ny maskin för tillverkning av robotarmar åt ABB. Till höger nedan en montageavdelning som kommer att moderniseras inom kort. 

Under krisåren 2008-2009 gick Atlings igenom ett riktigt stålbad med uppsägningar som följd.
”Nu överlever vi genom att vara flexibla och anpassa kompetens och produktionsapparat mot efterfrågan. Vi ska göra det vi kan på plats och utmärka oss positivt”, säger Mikael Olofsson.

av Elina Sorri
2015-10-23

FAKTA Atlings
Startades 1947 av Gunnar Atling.
Vd är Mikael Olofsson, Ockelbo.
Atlings har 40 anställda, varav cirka 35 är boende i Ockelbo kommun.
Företaget omsätter runt 60-70 miljoner per år.  

Atlings Maskinfabrik AB äger också företaget Bollnäs Verkstad Produktion AB i Alfta sedan 2011, med inriktning på svetsning, laserskärning och bearbetning.
Alftaföretaget har 24 anställda och omsätter 40 miljoner per år.

Sedan 2004 ägs Atlings i sin tur av Inducore AB, med huvudkontor i Västerås.
Bolaget är representerat på flera platser i Sverige och har verksamhet i Kina och Polen samt samarbetspartners i ett antal länder.
Inducore omsätter drygt 850 MSEK och har cirka 500 personer anställda.
I Inducore-koncernen ingår verksamheter som erbjuder systemlösningar, produkter, komponenter och logistiklösningar samt kontraktstillverkning.
De större åtagandena ligger inom tågsektorn, fordonsindustrin, robottillverkning, verktyg samt flera andra branscher.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17