Ockelbo Sallat

Grönt i Ockelbo året runt

- besök hos Ockelbo Sallat

Kommunrepresentanternas andra företagsbesök denna höst tar oss till Jimmy Bergqvist som äger Ockelbo Sallat. Här fick de se och lära mer om processen från frö till sallat - och att det finns en barnkammare i växthuset!

Kommunchefen Lars Sjödin, företagsrådgivaren Mimmi Ekström och kommunalrådet Magnus Jonsson, beger sig en skön oktoberdag upp till Mörtebo där Jimmy möter upp i dörren vid den 6000 kvadratmeter stora växthusbyggnaden. Här pågår arbetet för fullt och en behaglig värme möter gruppen då de kliver in i lokalen. En lastbil har precis varit och hämtat varor som ska leverera färska sallader och kryddor till olika återförsäljare. Det tar mellan 30-50 dagar för sallad att växa till sig och innan produkterna är redo för transporten har de varit i groddkammaren, barnkammaren och produktionshuset, som är namn på de olika platserna i växthuset.


Barnkammaren

Produktionshuset


Jimmy köpte växthuset den 1 juli 2005 så de firar 10 års jubileum nu i år. Han bytte då inriktning på sitt företag, som tidigare utfört entreprenadverksamhet med grävmaskiner och lastbilar. Han lockades av tanken att jobba på hemmaplan och att utveckla företaget. Och jobba – det gör han! Eftersom det är levande produkter kräver anläggningen tillsyn varje dag, trots att många moment är datorstyrda. ”Vi skördar och sår fem dagar i veckan, men jag är så gott som alltid här dagligen”, säger Jimmy, som drivs av utmaningen det är att vara egen företagare.

”Det är viktigt att kunna lite om mycket”, säger Jimmy då Magnus Jonsson frågar om det stämmer att han är mycket tekniskt kunnig. ”Utmanande att utveckla, klura på lösningar för att förbättra produktionen”, fortsätter Jimmy.

Jimmy saknar inget särskilt från kommunen, men som företagare känner han att det är viktigt med snabb och bra hantering av bygglovsärende. Här informerade Lars om den nya gemensamma nämnden för bygg- och miljöfrågor som bildas för Sandviken, Hofors och Ockelbo. Den får sitt säte i Sandviken i april 2016. Läs mer om den här.

I vinter håller Jimmy tummarna, inte bara för god skörd och försäljning, utan även för skidskytten Bettan Högberg, för det blir bra PR om hon syns i TV-rutan; Ockelbo Sallat sponsrar henne.


Jimmy Bergqvist

FAKTA Ockelbo Sallat AB
Adress: Sörberget 20, OCKELBO
Verksamhet: Odlar sallat och örter i växthus året om som säljs till grossister och butiker runt om i landet.
Bolagsform:
 Aktiebolag.
Ägare:
 Jimmy Bergqvist.
Kunder: I dagsläget 13 kunder som sträcker sig från Stockholm till Sundsvall. Levererar både till grossister och direktleveranser till butiker. Via samarbetspartners når de kunder från Helsingborg i söder till Sundsvall i norr. 
Anställda: 7 
Omsättning (2014): 11 miljoner

av Mimmi Ekström
2015-10-05

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VILL DU HA KOMMUNBESÖK?

Vill du också ha besök av representanter från Ockelbo kommun i ditt företag?
Kontakta Mimmi Ekström, Ockelbo FöretagsCenter,mimmi.ekstrom@ockelbo.se, tel 070-160 41 04.

Här hittar du mer information om Företagardialogen.