Stilleben förvandlar gammal förskola till bed & breakfast

Stilleben förvandlar gammal förskola till bed & breakfast

Jeroen Sleurs: "Allt fler turister vill komma till Åmot"

Jeroen Sleurs som driver turistföretaget Stilleben i Åmot vill ta emot fler internationella gäster i byn.
Nu får han möjligheten: Ockelbo kommun säljer gamla förskolan i centrala Åmot till Stilleben, som kommer ett renovera fastigheten och öppna för turister till våren.
”Vi tror verkligen på Åmot som ett starkt besöksmål för utländska gäster, året runt”, säger Jeroen Sleurs.

På torsdagen godkände en helt enig kommunstyrelse försäljningen av gamla förskolan i Åmot till Stilleben, som vill renovera fastigheten och öppna ytterligare ett bed & breakfast, förutom det man redan driver i det före detta församlingshemmet ovanför Hammardammen.
Samtidigt kommer Stilleben att hyra det numera oanvända köket i skolbyggnaden intill för att kunna utöka sin restaurangverksamhet.

Under de tre senaste åren har antalet gästnätter i Stillebens rum och stugor stadigt ökat. 2014 nominerades företaget till det prestigefyllda Stora Turismpriset och i år har företaget räknat in 2 600 övernattningar.
”Bokningarna har ökat stadigt de två senaste säsongerna och trenden är att efterfrågan ökar ännu mer framåt i tid”, säger Jeroen Sleurs.
Med köpet av gamla förskolan vill han fortsätta att utveckla Åmot som ett ekologiskt resmål för internationella besökare.
”Vi tror definitivt på orten som en attraktiv året runt-destination för turister. Nu kan vi utöka både boendet, restaurang- och konferensdelen vilket är helt nödvändigt för att kunna välkomna nya gäster”, säger Jeroen.

Sedan 2010 har Jeroen Sleurs drivit turistföretaget Stilleben i Åmot. Till höger Stillebens arkitektritade bastu vid Hammardammen. 

Stilleben etablerade sig i Åmot 2010. Sedan dess har Jeroen Sleurs haft ett nära samarbete med byarådet, som välkomnar företagets planer.
”Den verksamhet som Stilleben bedriver i Åmot är betydelsefull inte bara för byn utan för hela kommunen. Det utvecklar orten, stärker bärkraften för den lokala butiken och skapar arbetstillfällen. Det hjälper oss andra att se möjligheter i det som redan finns omkring oss. För oss är det viktigt att Stilleben kan utveckla sitt företag och den nya inriktningen för gamla förskolan känns mycket bra”, säger Kenneth Norén, ordförande i byarådet.

Jeroen Sleurs ser fram emot att fortsätta arbeta tillsammans med Åmotsborna.
”Bland annat diskuteras hur vi kan få till ett gemensamt gym, en isbana och så vidare. Genom att vi kan behålla och utveckla Åmot som ett starkt samhälle, så visar vi att det inte bara är fint att komma hit på semester, utan också att leva och bo här”, säger han.
”Det är viktigt att vi alla jobbar för besöksnäringen tillsammans; vi och vårt nätverk i Sverige och utomlands, våra företagspartners, de närliggande orterna och Ockelbo kommun”, påpekar Jeroen Sleurs.

Lars Sjödin, kommunchef i Ockelbo, är glad över att den tomma fastigheten tas i bruk igen.
”Det känns väldigt bra att ett turistföretag vill vara med och utveckla Åmot, och att Åmotsborna verkar vara eniga om att det här är den bästa tänkbara lösningen för den gamla förskolebyggnaden”, säger han.  

av Elina Sorri
2015-10-29

Foton på byggnaden: Fastighetsbyrån. 

I vinter renoveras huset, som tidigare inrymt både förskola, bibliotek, gymnastiksal, distriktssköterskemottagning och lärarbostad. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17