Elin kan simma lugnt i Ockelbo

Elin kan simma lugnt i Ockelbo

Smart samarbete skapar nya badmöjligheter i simhallen

Elin Vikström flyter framåt i vattnet med ett stort leende i hela ansiktet.
Omkring sig i simhallens bassäng har hon flera vänner från dagcentret i Ockelbo.
Tack vare ett samarbete mellan kommunen, två föreningar och två assistansföretag har funktionshindrade i Ockelbo fått möjlighet att bada för sig själva i lugn och ro.

Det är en skön stämning i Ockelbo simhall på måndagsförmiddagen. Ett tiotal personer simmar, flyter eller plaskar runt i bassängen. Så snart bubbelpoolen drar igång i hörnet är det flera som skyndar dit för att mjuka upp muskler och leder lite extra.
Takliften ovanför bubbelpoolen gör den tillgänglig för alla; i dag är det Andreas Eriksson som drar nytta av den för att komma ner i det varma, sköna vattnet.
”Det brukar vara några fler här, men nu är det ju vår och aktiviteter utomhus också”, säger Pernilla Hålén som driver företaget OP Assistans.


Till vänster: Takliften ovanför den stora bubbelpoolen i Ockelbo simhall gör att Andreas Eriksson kan njuta av det varma badet. Till höger: Per Larsson hänger med kompisarna på dagcentret till simhallen.  

Måndagsbadet i Ockelbo började förra våren med att Pernillas företag hyrde simhallen en gång i veckan för att kolla av badintresset.
”Det började med våra egna kunder. Men vi ville hitta ett sätt att göra simhallen tillgänglig för fler som vill bada under lite lugnare former än de ordinarie öppettiderna”, säger Pernilla.
Hon tog kontakt med Ulf Andersson i Ockelbo IF, för att se om den särskilda badstunden kunde göras i föreningens regi.

OIF fick aktivitetsstöd hos kommunen och genast kunde kretsen badande utökas med personer som beviljats särskilt stöd enligt LSS – och även företaget JA Assistans kunder. Nu hjälps alla aktörer åt med det praktiska; man turas helt enkelt om med att hämta nycklarna och sätta igång badet.
Med hjälp av FUB (Riksförbundet för utvecklingsstörda barn, ungdomar och vuxna) har funktionshindrade även haft badtid en lördag i månaden, vilket är bra för dem som är sysselsatta med annat på vardagar.

Anna Runesson, JA Assistans, och Pernilla Hålén, OP Assistans, visar hur takliften i stora bassängen fungerar. "Takliftarna gör det möjligt för en personlig assistent att gå och bada med en brukare om man vill det", säger Pernilla.

En viktig förutsättning för att ha ett fungerande bad för funktionshindrade är självklart tillgängligheten till bassängerna, duschar och toaletter.
FUB i Ockelbo har drivit frågan, och för ungefär ett år sedan installerades de två takliftarna i simhallen; en över stora bassängen och en över bubbelpoolen. En duschbrits som var trasig har reparerats, och det finns numera tre hygienstolar med hjul.
”Toaletten med utgång direkt till bassängen har byggts om med eget utrymme för dusch och att byta om. Det är värt att lyfta fram även för HBTQ-personer; den servicen finns ju inte överallt”, säger Pernilla Hålén.

av Elina Sorri
2016-04-26

KOMMENTAR
HBTQ står för homosexuella, bisexuella, trans- och queerpersoner. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17