Sommarens utställningar på Wij Trädgårdar

Sommarens utställningar på Wij Trädgårdar

Konstnärer från Marseille, Stockholm - och Åmot

Det blir en storslagen konstsäsong på Wij Trädgårdar 2016.
I målningar och fotografier tar konstnärer från när och fjärran besökarna tillbaka till mänsklighetens och naturens ursprung.
Möt Edvard Koinberg, Liliana Ponce de Léon och Roger Karlsson i Wijs ateljéer i sommar.

I Trädgårdsateljén visar bildkonstnären Edvard Koinberg från Stockholm sin utställning ”Växternas kärleksliv”, en hyllning till Carl von Linné.
Edvard Koinberg har verkat som fotograf och grafisk formgivare sedan slutet av 80-talet. De senaste tio åren har Koinberg fokuserat på personliga projekt, där växter och trädgårdar är återkommande teman, vilket resulterat i ett 90-tal utställningar. Han har även gett ut boken ”Kärlekens frukter”.
”Växternas kärleksliv” turnerade mellan 2003 och 2011 i över 20 länder, då under namnet ”Herbarium Amoris”.


”Mina projekt har oftast växter och trädgård som tema, och beskriver glädjen i att upptäcka något nytt i sin egen närhet, i det enkla och vardagliga som är så sällan beskrivet”, kommenterar Edvard Koinberg själv sitt konstnärsskap.
Läs mer på http://www.koinbergbild.se/index1.asp

I Wij Herrgård kommer besökarna att mötas av Liliana Ponce de Léons målningar.
Hon är från Bogotá i Colombia, men är bosatt i franska Marseille. Hon visar delar av sin senaste samling ”Piel” (övers. ”Hud”), som innehåller mestadels porträtt och nakenstudier som för tankarna till antika mänskliga figurer från en svunnen tid.


Hennes målningar har beskrivits som en slags återgång till ursprunget för mänskligheten, som ett sätt för konstnären att vidröra sitt eget inre.

I sommar bjuder Wij även in bildkonstnären Roger Karlsson, som sedan några år bosatt med sin familj i Åmot, varifrån han bedriver sin konstnärliga verksamhet. I Kulturladan visas fotoutställningen ”Skogsrum”, ett personligt urval bilder på temat skog från sex års arbete.


 

Roger Karlssons skogar är inte de milsvida vildmarkerna, utan skogsdungarna och mellanrummen i kulturlandskapet. Bilderna väcker en känsla av naturen som ursprung för vårt behov av det okända, vår längtan efter något större, förtrollat.
Läs mer på http://www.nidiliga.se/ 

Turbin Konsthantverk
Konsthantverkskollektivet Turbin förbereder sig också som bäst för årets säsong i butiken och sin utställningslokal i Tröskladan på Wij Trädgårdar.


I Tröskladan visas den interaktiva utställningen "Skogen sjunger", en installation för barn av 24 textilkonstnärer som skapar en textil skog med trädstammar, myrstackar, myror, stubbar, stenar, fågelholkar, fåglar, mossa och en eldstad - och allt är till för att användas. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Utställningarna visas på Wij Trädgårdar från 4 juni till 10 september 2016.
Öppet alla dagar, kl 10-16.