Lyckorus på AME efter flytten till Wij Trädgårdar

Lyckorus på AME efter flytten till Wij Trädgårdar

"En fantastisk miljö för den här typen av verksamhet"

Under vintern flyttade Ockelbo kommuns arbetsmarknadsenhet (AME) till Wij Trädgårdar.
För många kändes det som att komma hem.
”Det är en helt fantastisk miljö för oss! När jag frågar deltagare och anställda här hur de tycker att det blivit efter flytten så möts jag bara av stora leenden”, säger Carina Söderbäck som är ansvarig för verksamheten.

AME bjuder in alla till Öppet Hus, 2 juni kl 15-19. Klicka här för mer information. 

Carina Söderbäck ler hon också. Tidigare led AME av trånga lokaler och av att deltagarna var utspridda över hela Ockelbo. I vintras samlades de bit för bit på Wij, till glädje och nytta för både AME och Wij Trädgårdar.
I södra flygeln och i ”Röda längan” finner man kontor, klassrum, mötesrum och sällskapsrum.
I ”Röda längan” har servicelaget, som tidigare samlades i ett kafé, nu en egen samlingslokal.
Snickeriet har flyttat in i ”Stallet” och intill växthuset ligger den mekaniska verkstan.

AME:s nya hem på Wij Trädgårdar. Ovan till vänster: Röda längan. Vid Herrgården är södra flygeln dold i grönska. Nedan till höger: Snickeri, verkstad och växthus. 

Såvitt man kan se är AME:s placering på Wij en vinst för Ockelbo – på många sätt.
Wij Trädgårdar kan, samtidigt som det är ett attraktivt besöksmål, tas i bruk av kommunens invånare och på ett mer uppenbart sätt än tidigare bidra med samhällsnytta.
Närvaron bland AME:s deltagare har ökat och många har fått ny energi bara av att befinna sig på den vackra platsen. Alla jobbar närmare varandra, vilket gör att man lär känna fler, blir nyfiken på vad de andra sysslar med och får upp ögonen för nya möjligheter.
”Det fanns de som sa: ’Jag kommer aldrig att sätta min fot därute’, när flytten kom på tal. Nu känner de sig som en del av platsen. Just nu lever Wij verkligen upp till Ockelbo slogan, ”Plats att växa”, säger Mats Eriksson som är samordnare och ungdomsansvarig på AME.

Rashid Ali reparerar bland annat cyklar i verkstan som ligger vägg i vägg med växthuset.

I växthuset jobbar Annette Wåhlström. "Det är så roligt att vara här, jag stortrivs", säger hon.  

I växthuset står Legeseth Tefanos och Tseynesh Asewerki och sår vallmo i små krukor (bilden längst upp). I Wijs trädgårdar finns det förstås hur mycket som helst att lära sig och hjälpa till med, under handledning av Wijs egna trädgårdsmästare.
I snickeriet är det också full fart. Helén Norbäck och hennes gäng bygger bland annat nya sittbänkar och små fågelholkar. Helén visar en egen uppfinning: en utflyktskorg som blir en bricka när man kommer ut i gröngräset och vänder på den. På sidorna är den prydd med fjärilar.
”Det var så skönt att flytta hit!”, utbrister Helén.

Helén Norbäck är snickare, i full färd med att bygga nya bänkar.  

Arbete varvas med språkträning. Det är viktigt att kunna läsa och förstå manualer och annan information på sin praktikplats. 

För tillfället är det 82 personer som är inskrivna och på ett eller annat sätt sysselsatta inom AME:s verksamheter. Under 2015 deltog sammanlagt 273 personer.
Varje individ har en helt egen bakgrund, egna möjligheter och mål. Det gäller att vara lyhörd och se vilka åtgärder och vilken väg som kan föra just den här personen framåt mot studier eller arbete.
”Någon kanske bara behöver en liten ”knuff” för att komma igång med att söka jobb, en annan kan behöva längre tid för att komma in i de vardagsrutiner som en anställning eller studier kräver", säger Carina Söderbäck.

Carina Söderbäck är ansvarig för verksamheten på AME. ”Det är komplext, med många typer av verksamheter och människor. Det gäller att vi hela tiden är flexibla och ligger steget före, både när det gäller mottagande och finansiering”, konstaterar hon. 

Mats Eriksson är samordnare och ungdomsansvarig: ”Det är så bra för kommunen att AME flyttat till Wij Trädgårdar. Nu lever den här platsen verkligen upp till Ockelbos slogan ’Plats att växa’.”

Under sina fem år på AME har Carina Söderbäck märkt en tydlig förändring i synen på AME.
”Nu är det fler som ser att vi kan hjälpa människor vidare i livet med vår kunskap och kompetens, och deltagare berättar gärna om vad de gjort här.”
Ett av projekten som AME driver, ”Från försörjningsstöd till anställning”, går ut på att bryta en lång period av bidragsberoende och i stället erbjuda ett års anställning på AME.
Av tio anställda under 2015 gick åtta vidare till ett annat arbete – något som föranlett de förtroendevalda att utöka projektet med fler anställningar i år.

Ungdomsteamet följer tillsammans upp varje deltagare i de olika AME-projekt som särskilt syftar till att sänka arbetslösheten bland ungdomar i Ockelbo. Från vänster sittande: Göran Bergroth, studie- och yrkesvägledare Vuxenutbildningen, Sofia Lindstrand, socialsekreterare och Frida Kopparmalms, studie- och yrkesvägledare grund- och gymnasieskolan. Stående från vänster: Daniel Särkioja, Arbetsförmedlingen, Mira Rutanen, ungdomskoordinator AME och Torbjörn Alm, ungdomshandläggare AME.

Wij Trädgårdars tillförordnade vd, Hans Bandhold, välkomnade AME till området med öppna armar.
”Det är fantastiskt att Wij kan hjälpa människor med en ingång till arbetsmarknaden. Dessutom tycker alla att det är roligare nu när både trädgården och byggnaderna lever på ett annat sätt än förut, med folk överallt”, säger Hans Bandhold.

av Elina Sorri
2016-05-27