"Man ska hjälpa den som behöver hjälp"

"Man ska hjälpa den som behöver hjälp"

Solidaritet en självklarhet för Månadens politiker - Martin Sund Svensson

Vänsterpartiets ordförande i Ockelbo, Martin Sund Svensson, gick med i Ung Vänster när han var tolv år.
”Sedan dess har jag varit aktiv av och till”, konstaterar Martin, som brinner för rättvisa människor emellan.

Martin Sund Svensson kommer från en stor släkt med rötterna i den norrländska arbetarrörelsen. För Martin är ordet ”solidaritet” inte ett slagord, utan ett sätt att leva.
”Alla hjälpte varandra, som med slåttern eller att hugga ved. Mamma var fritidspolitiker i Bollnäs, och aktiv i Röda Korset. Eftersom vi hade ett stort hus med gott om plats var det självklart att låta flyktingar bo hemma. Allt sådant sätter spår, jag tycker att man ska hjälpa människor som behöver hjälp.”
”Nu tycker jag att det är skrämmande hur fort det har gått att rasera välfärden som våra far- och morföräldrar byggde upp”, säger Martin.

Martin Sund Svensson har även jobbat fackligt; de frågor han brinner för inom politiken har ofta en anknytning till arbetsrätten.
”Vi kommer att lägga en motion till fullmäktige om visstidsanställningar i kommunen. Vi vill att man slutar använda ”allmän visstidsanställning” som anställningsform. Och vi vill även se karensbefrielse för personal inom skolan och vården, där man ständigt blir smittad av kräksjuka eller förkylningar.”

Men dygnet har bara 24 timmar. Att hinna skriva motioner, insändare, organisera möten, rekrytera fler medlemmar och driva debatter är inte så lätt när man jobbar och har småbarn.
”Miro är två år men redan en veteran när det gäller möten. Han var nog bara sex veckor när Marianne som var ombud för IF Metall tog med honom på kongress”, ler Martin.

Vad gör dig mest arg i samhället?
”När människor blir utnyttjade och illa behandlade. Att människor som blivit torterade utvisas tillbaka till sina länder. Att folk säger ’vi har inte råd att ta emot fler’. Vi har aldrig varit så rika som nu”, säger Martin.
Går du igång i diskussioner?
”Att jag gör! Och jag är dessvärre kanske inte så ödmjuk alla gånger. Men jag har blivit bättre på att diskutera”, säger Martin.
Hur tycker du att det är att bo i Ockelbo?
”Det är mycket som är bra. Jag bor centralt och kan gå till jobbet fast jag jobbar på en industri, det är kanon! Men centrala Ockelbo är på något sätt ett mellanting mellan stad och skog, där man saknar stadens utbud och ändå inte riktigt har eget utrymme som på landsbygden. Jag skulle nog gärna bo längre ut på landet så småningom.”
Upplever du att du har inflytande över det som händer i Ockelbo?
”Ja, det gör jag. Ockelbo är ju så litet att man kan ha många informella kontakter också; ställa frågor eller tycka till på andra sätt. Vi har ju ändå turen att bo i en S-kommun, i många frågor drar vi åt samma håll även om det finns kommunala verksamheter som inte fungerar så bra.”
Hur kan man locka fler att engagera sig politiskt?
”Man måste synas regelbundet och ha aktiviteter. Jag önskar att vi hade mer tid till det.”

MÅNADENS POLITIKER MAJ 2016
Martin Sund Svensson
Parti:
Vänsterpartiet.
Ålder: 34.
Bor: Lägenhet i Ockelbo.
Familj: Gift med Marianne, sonen Miro, 2. Två parson russell- terrier och två katter.
Bakgrund: Uppvuxen i Kilafors. Har bland annat jobbat som vaktmästare, mattelärare, datasupport och på Ockelbo Sallat i Mörtebo.
Förtroendeuppdrag:
Ersättare i kommunfullmäktige. Fram till 1 april ledamot i bygg- och miljönämnden då den gick upp i Västra Gästriklands Samhällsbyggnadsnämnd.
Arbetar: På Forma Plast i Ockelbo.
Fritid: Familjen, hundarna, politik och musik. Lyssnar på allt utom dansband, country och schlager.
Närvaro på sociala medier: Facebook.

av Elina Sorri
2016-05-25

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17