Ockelbo ryttarförening firar 30 - och mår bättre än någonsin

Ockelbo Ryttarförening firar 30 - och mår bättre än någonsin

Efter några års tveksam trav är det glad galopp framåt

”Så går vi i skritt, håll avstånden!”, uppmanar ridläraren Maria Berg ryttarna i ridhuset i Ockelbo.
Den här lektionen är det ovanligt många tonårskillar i sadlarna; det är prova på-dag i ryttarföreningen och de ensamkommande flyktingungdomarna på HVB-hemmet Gläntan var inte sena att haka på.

Haybat Mosavi borstar av hästen efter ridlektionen. Ishaq Jaberkhal lär sig hur man tar av en grimma. 

Efter ridlektionen står en leende Haybat Mosavi i hästens box och borstar energiskt, som om han aldrig gjort annat. I boxöppningen mitt emot får Ishaq Jaberkhal instruktioner om hur man byter ut tränset på hästen mot en enklare grimma.
Genom ett samarbete med Ockelbo kommuns integrationsenhet och Gävleborgs idrottsförbund har Ockelbo Ryttarförening fått möjlighet att ordna prova på-dagar så att vem som helst kan komma och rida och sköta hästarna en stund.
Hamidullah Sasie imponerade stort på instruktörerna.
”Han följde hästen otroligt naturligt, såg nästan ut som en jockey”, säger Annelie Lindberg.

Hamidullah Sasie imponerade på instruktörerna i ridhuset. Annelie Lindberg var med och startade ryttarföreningen för 30 år sedan. "Det var ett gäng 'hästtjejer' som jobbade ideellt tills vi nästan stupade", minns Annelie: Hon gläds åt att verksamheten blivit så etablerad, med nytt ridhus och flera anställda. 

I år fyller Ockelbo Ryttarförening 30 år. 7 maj är det jubileumsdag i ridhuset, med uppvisningar och aktiviteter.
Annelie Lindberg, som var med 1986 då ett gäng hästtokiga tjejer drog igång föreningen - då i Åbyggeby - tycker att det är fantastiskt att se ridskolan 30 år senare.
”Vi spättade ned stolpar till en ridbana själva och lånade ihop hästar till lektionerna. Vi var där jämt och jobbade och till slut hade över 100 personer som red. Det är grymt roligt att verksamheten lever kvar på det här sättet.  Och att det växer!”, säger Annelie.


 

Efter många års önskemål och upprop från ryttarföreningen, beslutade kommunen att hjälpa till ekonomiskt med byggandet av ett nytt ridhus. Det fick sin plats ett par kilometer utanför centrum och invigdes 2002.
Där finns ett ridhus med två banor och en utomhusbana. 24 hästar har sin hemvist i stallet; 14 egna lektionshästar och tio privata som hyr plats.
Ekonomin har varit knackig under åren, och överlevt med stöd från kommunen, men nu har det vänt.
I fjol gick föreningen för första gången med vinst - och det är kö till ridlektioner för både stora och små.

Förra året gjordes ridhuset mer tillgängligt för funktionshindrade, med hiss och taklyft. 

Ridinstruktören och verksamhetsledaren Maria Berg står bakom en stor del av den växande verksamheten. Många lyfter fram hennes professionella och välmeriterade förmåga att både bredda utbudet och skapa trivsel i stallet och ridhuset.
”Vi har byggt upp verksamheten metodiskt, och ser till att välkomna alla som kommer hit. Vi har ökat tillgängligheten för funktionshindrade med hiss och taklift; och hjälper gärna till med integrationen”, säger Maria.

Från vänster: Susanna Sjöberg-Simonsson är ordförande i Ockelbo Ryttarförening, Annelie Lindberg var med och startade den, Maria Berg är verksamhetsansvaring. 

Som en följd av det har utmärkelserna börjat strömma in: Ockelbo utsågs till Årets ridskola i Gävleborg 2015, då Ridsportförbundet även placerade Maria Berg som tvåa bland ridlärarna i regionen. I mars utsågs man till Månadens Ridskola av ridguiden.se.
Även ryttarna i föreningen har nått framgång. För första gången har man för första gången på mycket länge ett dressyrlag på stor häst, och slutade på andra plats i div III Gävleborg. Numera finns även ett hopplag för ponnyryttare, och ett dressyrlag är på gång.  


av Elina Sorri
2016-05-04 

 


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa allt om Ockelbo Ryttarförening och jubileumsfesten.