Pannkaksfabriken Rask-Annas i Ockelbo läggs ned

Pannkaksfabriken Rask-Annas i Ockelbo läggs ned

Lantmännen Cerealia flyttar produktionen till Laholm från årsskiftet

Fabriken som tillverkar Rask-Annas pannkakor i Ockelbo ska läggas ned.
Lantmännen Cerealia styr om produktionen till sin stora pannkaksfabrik i Laholm.
Tio anställda berörs av nedläggningen.

Den 2 november 2015 tog Lantmännen Cerealia över tillverkningen av Rask-Annas pannkakor på Margretehill i Ockelbo. Under vårvintern började den nya ägaren utreda vad man skulle tjäna på att tillverka pannkakorna i sin fabrik i Laholm i stället. 
I går kom beskedet: produktionen flyttas från Ockelbo.

Niclas Lindgren har varit ansvarig för tillverkningen sedan 2009. Han är samlad efter beskedet och verkar inte överraskad.
”Vi har alla känt till att en utredning var på gång. Det finns ekonomiska fördelar med att flytta produktionen dit – ett affärsmässigt beslut i en bransch med hård konkurrens helt enkelt”, säger Niclas Lindgren.
Han tillägger att Ockelbos största svaghet som industriort är logistiken.
”Det har hela tiden varit en nyckelfråga för mig, att hitta tillräckligt bra logistiklösningar”, kommenterar Niclas.

Lantmännen Cerealia kommer att stötta sin personal och hjälpa dem vidare till nya jobb.
”Jag tycker att Lantmännen har skött det här ’by the book’. Det händer inte sällan att personal ställs inför faktum med väldigt kort varsel innan nedläggning. Här fick vi veta att en utredning hade påbörjats, och nu har vi sex-åtta månader på oss att ställa om”, säger Niclas som själv kommer att stanna kvar till slutet.

Fredrik Malmfors är varuflödesdirektör på Lantmännen Cerealia som köpte Margretehill i november. Vad var syftet då?
”Främst två saker: att företaget hade fina produkter, som laktos- och glutenfria pannkakor vilket vi inte hade och dessutom bra förpackningslösningar. Mitt jobb är att säkerställa en effektiv anläggningsstruktur, och Laholm är en anläggning som vi investerat en del i. Det är effektivare att driva en anläggning, i stället för två”, säger Fredrik Malmfors.

Pannkaksfabriken i Laholm har ett 70-tal anställda och gräddar för närvarande 400 000 pannkakor per dygn.
Lantmännen Cerealia vill nu hålla verksamheten i Ockelbo i gång tills anläggningen i Laholm gjort de nödvändiga investeringar som krävs för att ta över Ockelbos sortiment i sin produktion.
”Under tiden kommer vi att arbeta aktivt för att hjälpa våra medarbetare i Ockelbo att komma vidare på arbetsmarknaden, eller i den mån det uppstår vakanser – med glädje erbjuda dem jobb i Laholm”, säger Fredrik Malmfors och fortsätter:
”Vi är ett stort företag och har gjort det här förut. Vi har ett stort ansvar för våra anställda och tänker leva upp till det.”
Kommer varumärket Rask-Annas att leva kvar?
”Det kommer vi att titta på”, säger Fredrik Malmfors. 

När Lantmännen tog över verksamheten i november blev fastigheten kvar i Peken Invests ägo.
Fastighetsägaren Peter Ek fick beskedet om den kommande nedläggningen av vd Niclas Lindgren under tisdagen.
”Det ligger självklart i mitt intresse att få in ett annat företag i fastigheten när Lantmännen lämnar, inte minst för att behålla arbetstillfällena på orten. Jag kommer att åka till Ockelbo inom kort och bilda mig en uppfattning om hur det kan lösas”, säger Peter Ek.

Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S) i Ockelbo, beklagar Lantmännen Cerealias beslut.
”Det är ett riktigt tråkigt besked, men jag litar på att Lantmännen hjälper sina anställda att komma vidare. Jag hoppas givetvis att det kommer in någon annan verksamhet i fastigheten som genererar nya arbetstillfällen”, säger Magnus Jonsson. 

av Elina Sorri
2016-05-18


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17