Sökes: En ödmjuk strateg med fötterna på jorden

Sökes: En ödmjuk strateg med fötterna på jorden

"En kommunchef har stora möjligheter att göra avtryck"

1 augusti går Ockelbos nuvarande kommunchef Lars Sjödin till en ny tjänst i Region Gävleborg. Kommunstyrelsen är i full färd med att söka hans efterträdare.
Enligt platsannonsen söker Ockelbo en ”jordnära visionär”.
”Personen ska ha förmågan att tänka långsiktigt men samtidigt ha fingertoppskänsla för det som händer i vardagen”, förklarar Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Söndag 22 maj är sista ansökningsdag för den som vill ta plats som ny kommunchef i Ockelbo.
Uppdraget att ta fram lämpliga kandidater har getts till rekryteringsföretaget Experis, som är i gång med arbetet sedan några veckor tillbaka.
Platsannonsen beskriver en kommunchefs funktion, ansvar och arbetsuppgifter. Den uttrycker önskvärda egenskaper, som att personen bör vara kommunikativ, inspirerande och analytisk, och de meriter man bör ha, som erfarenhet av ledande befattningar inom politiskt styrda organisationer.
Annonsen nämner dock inget om lokal förankring i Ockelbo, eller önskvärda kunskaper om kommunen.
”Det känns självklart att den som söker känner till kommunens historia, kultur och verksamheter, annars blir det svårt att driva kommunen framåt”, kommenterar Magnus Jonsson.

”Det är viktigt att behålla den kultur av insyn och öppenhet både mot medarbetare och medborgare som vi har byggt upp”, säger Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Magnus Jonsson har arbetat tillsammans med Lars Sjödin i åtta år. ”Lasse och Magnus” är mer eller mindre ett begrepp bland kommuninvånarna när man talar om kommunledningen till vardags.
”Vi har byggt upp en kultur av öppenhet både mot medarbetare och medborgare som det är jätteviktigt att behålla. Vi ska alla känna att vi har insyn och kan påverka, både på lång och kort sikt”, poängterar Magnus Jonsson.
”Lasse lämnar verkligen med flaggan i topp. Åtta år är en lång tid, men det här blir en brytpunkt som känns spännande”, tycker Magnus Jonsson. 

Sara Enebrink är ansvarig för rekryteringen hos Experis. Hon konstaterar att det finns flera lämpliga kandidater bland dem som sökt hittills.
”Jag är helt övertygad om att vi kommer att hitta rätt person bland dem som jag har en dialog med. Merparten är sökande från andra delar av Gästrikland och Stockholm, och det är både kvinnor och män”, berättar hon.

Kommunchefens arbetsplats, Centrumhuset vid torget i Ockelbo. 

Enligt Magnus Jonsson kommer den blivande kommunchefen att ha stora möjligheter att göra ett eget avtryck i kommunens utveckling, samtidigt som arbetet kräver en stor portion ödmjukhet för både medarbetare och medborgare.
”Det verkar inte vara några problem med att hitta kandidater, om jag tolkar Experis rätt”, konstaterar Magnus Jonsson som är glad över att processen går relativt snabbt.
Ockelbo kommun har endast haft en kvinna på posten genom tiderna, men det betyder inte att man prioriterar ansökningar från kvinnor.
”Nej, må bäste man eller kvinna vinna”, säger Magnus Jonsson.  

Tidplan för fortsatt rekrytering:
22 maj - Sista ansökningsdag.
10 juni - Fyra utvalda kandidater presenteras för kommunstyrelsens ordförande, tillfördnad kommunchef och personalchef.
15 juni - Intervjuer.
20 juni - Extra kommunstyrelsesammanträde där beslut fattas.  

Man räknar med att det dröjer några månader innan en ny kommunchef kan vara på plats.
Från 1 augusti går därför Ockelbo kommuns ekonomichef Joachim Krüger in som tillförordnad kommunchef.
Rekryteringen av ny kommunchef kostar totalt 130 000 kronor, varav cirka 52 000 går till annonsering och resterande till rekryteringsföretaget Experis.

av Elina Sorri
2016-05-17


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Klicka här för att läsa mer om tjänsten som kommunchef i Ockelbo.