Spaden i marken på Äppelbacken!

Spaden i marken på Äppelbacken!

Grävmaskin bryter väg och försäljningen av tomter har börjat

Nu har byggtrafiken börjat gå till Äppelbacken vid Bysjön i Ockelbo.
Markentreprenör är Asfalt & Mark i Gävle, och senast 15 september ska samtliga nio tomter i området vara färdiga att bebyggas med nya enfamiljshus.
”Det känns otroligt bra att vi är igång”, säger David Hedman, teknisk chef i Ockelbo kommun.
(Bilden ovan: Magnus Wallman, Asfalt & Mark, David Hedman, teknisk chef och Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S) tar ett gemensamt och symboliskt spadtag för byggstarten på Äppelbacken.) 

Att skapa förutsättningar för ett helt nytt bostadsområde tar tid.
Det är fyra år sedan den konkreta idén började manglas: att sälja av villatomter i det strandnära och natursköna området nordost om Bysjön.
”Det har varit på gång i det här området tidigare också, men det är först de två-tre senaste åren folk visat intresse för att vilja bygga”, säger David Hedman som haft projektet på sitt bord.
De demokratiska processerna låter sig inte påskyndas; markundersökningar, detaljplaner, överklaganden, upphandlingar – allt ska gå sin gilla gång.

Grävmaskinen har börjat bana väg in på Äppelbacken. 15 september ska de nio tomterna vara byggklara för sina kommande ägare. 

Men den här veckan har det till slut börjat röra på sig på Äppelbacken.
Asfalt & Mark, som ska genomföra markarbetena i området, har rivstartat sitt arbete med att bana väg in på Äppelbacken och byggtrafiken är i full gång på Byvägen till och från området.
”Det är vägar, vatten och avlopp, el och bredband som ska fram”, säger arbetsledaren Magnus Wallman, som har till 15 september på sig att bli färdig. Då ska de nio tomterna stå byggklara för sina nyblivna ägare.

Byggtrafiken på Byvägen i Ockelbo har satt igång. Vägar och VA ska anläggas, och el och bredband ska grävas ned i marken. Magnus Wallman är arbetsledare på Äppelbacken för entreprenören Asfalt & Mark. 

Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S), är närmast lyrisk. Det har inte funnits efterfrågan på nya bostadsområden i Ockelbo sedan 90-talet. Men nu hör folk av sig med tomtfrågor igen.
”Att bygga skapar framtidstro och det har vi i kommunen nu. Vi märker att Mälardalen växer som arbetsmarknadsregion och vi vill gärna vara på tårna när det gäller att göra det möjligt för människor att flytta hit”, säger Magnus Jonsson.
”Men vi nöjer oss ju inte med Äppelbacken, utan jobbar hela tiden långsiktigt med att hitta nya attraktiva områden där människor vill bosätta sig, både när det gäller enfamiljshus och lägenheter. Kooperativet Hästen och Ockelbogårdar har ju också projekt på gång”, påpekar Magnus Jonsson.

Dags att paxa plats! Vackrare läge är faktiskt svårt att föreställa sig. Jan Bohman, mäklare på Fastighetsbyrån i Ockelbo, har till uppgift att sälja tomterna för kommunens räkning. ”Intresset är stort”, säger han. 

Mäklaren Jan Bohman på Fastighetsbyrån i Ockelbo, har fått uppdraget att marknadsföra och sälja de nio tomterna.
Utgångspriset är 390 000 kronor, inklusive anslutningsavgift för vatten och avlopp.
”Tomterna kommer att säljas till högstbjudande”, förklarar Jan Bohman och avslöjar att det redan finns intressenter som vill börja bygga så fort som möjligt.
Kommande lördag och söndag, 14-15 maj, har Fastighetsbyrån visningshelg av sitt utbud i Ockelbo.
”Jag kommer inte att vara på plats på Äppelbacken då, men det är fritt fram att bekanta sig med området på egen hand”, poängterar Jan Bohman.

av Elina Sorri
2016-05-10


Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

För mer information kring försäljningen av tomterna, kontakta Jan Bohman, Fastighetsbyrån, tel 070-297 97 40, 026-24 99 57 eller e-post jan.bohman@fastighetsbyran.se.