"Det är roligt att vara företagare i Ockelbo!"

"Det är roligt att vara företagare i Ockelbo!"

Många mår bra av Sofies satsning på kroppsvård

Sofie Almkvist bor i Gävle och har salong för kroppsvård även i Valbo - men det är i Ockelbo hon satsar.
”Jag uppskattar närheten och den information en mindre kommun kan ge oss företagare”, säger hon.

Det är nu sju år sedan hon gick från sin dåvarande fotvårdslokal på 35 kvadratmeter till att öppna ett spa på 196 kvadrat i centrala Ockelbo.
”Man måste chansa och våga för att utveckla sig och sin verksamhet”, säger Sofie när hon får besök av Lars Sjödin, kommunchef och Mimmi Ekström, företagsrådgivare.
Lars minns dagen för Sofies flytt, 24 februari 2009, eftersom det var då förlovningen mellan kronprinsessan Victoria och Daniel Westling eklaterats. Sofies flyttlass tvingades kryssa mellan journalister och reportrar som placerat sig på torget i Ockelbo.

Välmående, smärtlindring och friskvård är grunden för verksamheten. I salongen erbjuds olika kroppsbehandlingar från topp till tå, och här finns även en infrabastu som ska lindra värkande muskler och leder, bränna kalorier och förbättra blodcirkulationen.
Sofie tycker att Ockelboborna är duktiga på att unna sig kroppsvård. Hon har erbjudit fotvård på orten sedan 1999, och bland hennes första besökare finns kunder som efterföljts av både deras barn och barnbarn.

För sju år sedan gick flytten till den nära 200 kvadratmeter stora salongen i kvarteret Uret. Till höger infrabastun.

De senaste fem åren har Sofie Almkvist utfört laserbehandlingar, och företagets massörer har också utbildats i laserterapi. Sofie förklarar att behandlingsmetoden åstadkommer en eskalerande läkning på så gott som alla typer av muskler, leder och mjukdelar och kan även påskynda läkning av benbrott. Genom behandlingen kan personer med långvarig smärta hjälpas tillbaka till arbetslivet.
Hennes senaste hjälpmedel är en laser som tar bort hår på kroppen permanent, en investering på en kvarts miljon kronor.
”Efter en sådan stor investering kan jag ibland känna att jag tagit på mig en för stor kostym, men det gäller att tänka långsiktigt” säger Sofie.

Den senaste investeringen hos Sofies Kroppsvård: en laser för permanent hårborttagning. 

Det som är a och o för henne som terapeut och personalen är nyfikenhet, och att utvecklas genom kurser och utbildningar. Sofies styrka är att tidigt upptäcka nya behandlingsmetoder, som lasern, men samtidigt innebär det ett hårt jobb att sälja in en ny behandling på marknaden. Framöver kommer hon att föreläsa för andra terapeuter kring lasern som behandlingsform.

Sofie Almkvists kontakter med kommunen gäller främst tillsyn. Medicinsk fotvård klassas till exempel i samma grupp som tatuering. Hygienen är otroligt viktig, men tolkningen av regelverket skiljer mellan kommunerna i landet och vissa regler, menar Sofie, är framtagna av dem som inte vet hur terapeuterna arbetar med medicinsk fotvård.

När det gäller framtiden planerar Sofie att anställa fler. Inom kort behöver hon rekrytera en fotterapeut och hon funderar även på att hålla öppet under helger, mer än bara för gruppbokningar.

FAKTA
Företag:
Sofies Kroppsvård.
Företagsform:
Drivit enskild näringsverksamhet under alla år som företagare, men vid årsskiftet ombildat till aktiebolag.
Anställda:
4.
Sofies utbildningar:
medicinsk fotvårdsterapeut 1993, spaterapeut 1996, laserterapeut 2010, mat- och kostrådgivare 2013. Medlem i Sveriges Fotterapeuter.

av Mimmi Ekström
2016-03-16

Visste du att foten består av vristen, mellanfoten och tårna. Foten innehåller många små ben, totalt 26-28 stycken. Benen är ordnade som valv både på längden och på tvären. Tack vare det blir gången spänstig och belastningen på knän, höfter och rygg minskar. Om man är plattfot saknas valven helt eller delvis. (Källa: 1177 Vårdguiden). 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Vill du också ha besök av kommunens politiker och tjänstemän? 
Här kan du läsa mer om Företagardialogen i Ockelbo.