Företagardialogen Vailet Eldmåne

Affärskvinnan som sadlade om till stressterapeut

Vailet Eldmåne driver sitt företag mitt i rofyllda Åmot

Stressterapeuten och egenföretagaren Vailet Eldmåne kopplar genast av när hon kommer hem till tystnaden i Åmot och får sjunka ned på fårskinnsfällen i kökssoffan en stund.
”Det finns en ro i de omgivningarna som jag inte hittat någon annanstans”, säger hon.
Vailets dröm är att driva ett stresscenter i byn, där människor som är i obalans i livet kan hitta både lugn och styrka.

Vailet Eldmåne är diplomerad stressterapeut, utbildare inom ledarskap, samtalscoach, healer och healinglärare. Hon tar emot privata klienter i sitt eget eller deras hem, och företagskunderna i helt andra miljöer.
Hennes företag Aktiv Livsutveckling står nämligen på två ben, under benämningarna Energibollen och Chefsjouren.
”Men jag arbetar alltid på individnivå, vilka olika förändringsområden det än gäller i företaget”, förklarar Vailet. 

Vailet har själv upplevt både mentala och kroppsliga krascher i sitt liv. För 25 år sedan gick hon utarbetad in i väggen, och för fem år sedan råkade hon ut för en bilolycka mellan Åmot och Ockelbo.
”Jag hade alltid sagt att jag inte är rädd för döden, och under de sekunder som bilen sladdade och voltade fick jag det bekräftat”, säger Vailet.
Efteråt fick hon rådet att lägga ned sitt företag; hon skulle knappt vara kapabel att gå korta promenader, enligt läkarna.
”Det vägrade jag att lyssna på, och nu går jag så långt jag vill. Vi har alla en enorm kraft inombords, om vi bara får hjälp att släppa loss den”, säger Vailet.

”Det som gör mig rik inombords är när någon säger ’Tack Vailet, nu känns det mycket bättre!’. Målet är att mina klienter ska vara fyllda av livslust, kreativitet och gärna lysa ikapp med solen när de lämnar mig”, säger stressterapeuten och samtalscoachen Vailet Eldmåne. 

Vailet Eldmånes bakgrund är att på ledarnivå verkat i affärsvärlden inom inköp, försäljning, och consulting, innan hon utbildade sig till stressterapeut 2003.
Som samtalscoach vill hon hjälpa människor att komma loss från negativa mönster och beteenden, och i stället uppleva glädje och sinnesro.
”När jag blev utbränd kunde jag inte röra mig. Jag var chockad över att vara så sjuk och inte ha känt det själv innan det tog stopp. Jag ville absolut inte hamna där igen och förstod att jag måste jobba med mig själv för undvika det”, säger Vailet.  

Hon utger sig inte för att syssla med sjukvård, utan ser sig som ett komplement.
”Jag är varken psykolog eller läkare, utan beskriver alltid tydligt på vilket sätt jag kan hjälpa till. Jag är noga med att förvissa mig om att allvarligt sjuka klienter har sökt hjälp inom sjukvården först. Det krävs alltid ett visst mått av energi för att kunna jobba med sig själv.”
Och behovet av hjälp med stresshantering förväntas växa.
”40 procent av dagens sjukskrivningar är psykosomatiska”, konstaterar Vailet. 

När Vailet Eldmåne flyttade sig själv och sitt företag till Åmot 2011 tog hon genast kontakt med näringslivsenheten i kommunen.
”Jag kan jämföra med större kommuner och tycker att alla kontakter varit toppen. När jag efterlyste ett kvinnligt nätverk för företagare drogs det igång ganska snart, via byrådet fick jag min första kontakt med kommunchefen, och via näringslivsrådet med kommunalrådet. Den kontakten med kommunföreträdare fick jag aldrig i Gävle till exempel”, säger Vailet.  

av Elina Sorri
2016-03-23

FAKTA
Företag:
Aktiv Livsutveckling.
Affärsidé:
Erbjuda helhetshälsa till enskilda och företag, samt utbildningar och kurser.
Ort:
Åmot.
Ägare:
Vailet Eldmåne. 

FÖRELÄSNING
Den 23 april klockan 12.00
kommer Vailet Eldmåne att föreläsa under Hälsomässan i Gävle under rubriken ”En flirt med döden”. Föreläsningen handlar om hur hon har använt sin inneboende kraft som verktyg för att komma tillbaka efter den svåra bilolyckan.  
Plats:
Korpen, Gävle Strand. 

Åmot. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

Vill du också ha besök av kommunens politiker och tjänstemän? 
Här kan du läsa mer om Företagardialogen i Ockelbo.