Hårdrockare, månskensbonde - och förtroendevald

Hårdrockare, månskensbonde - och förtroendevald

Torbjörn Nyholm blev politiker när Åmots skola riskerade nedläggning

Den som vill sätta någon slags etikett på Torbjörn Nyholm får ett fasligt sjå.
Han har en mängd olika identiteter; industriarbetare, månskensbonde, hårdrockare, hockeyfarsa, schackspelare - och politiker!
Det var planerna på nedläggning av byskolorna som först fick honom att ta klivet in i sammanträdesrummen, för Socialdemokraterna.

Torbjörn Nyholm blev politiskt engagerad när skolan i Åmot riskerade att stängas.
I den första svängen lyckades man rädda skolan. Men när den stora skolutredningen, och omorganisationen med ett samlat åk 4-9 på Perslundaskolan började mejslas ut, var slaget förlorat.
”Jag kämpade emot länge, men när det var dags för omröstning så var jag väldigt kluven; byn eller ett nytt Perslunda. Jag insåg väl fördelarna med att ha fler klasskamrater och en fräsch 4-9-skola. Men min röst fick helt enkelt bli blank.”
”De Åmotsbor jag har pratat med tycker att det har löst sig bra med att ha barnen i Åbyggeby. Dessutom blev det jättefint när man renoverade och byggde om nedervåningen av skolan till ny förskola”, säger Torbjörn. 

Nu är Torbjörn Nyholm, förutom fullmäktigeledamot, även vice ordförande i utbildnings- och kulturnämnden. Under skolinvigningen nyligen hjälpte han och övriga ledamöter i nämnden till med att servera dryck och hjälpa besökare tillrätta.
Utbildnings- och kulturnämnden är en ”trevlig” nämnd, säger Torbjörn Nyholm.
”Det är sällan det blir hårt tonläge, vi är faktiskt överens om det mesta.”
Nästa stora investeringsfråga blir omorganisationen av förskolorna i södra centrala Ockelbo. En utbyggnad av Wij förskola är på gång.
”Vi har redan andra förutsättningar, när det gäller nyanlända och antalet barn, än när vi tog ställning till de olika förslagen förra året. Vi måste se till att inte bygga för litet när vi väl börjar”, säger Torbjörn.  

Som skolpolitiker skulle han gärna se att det fanns en fritidsklubb på Perslundaskolans åk 4-6. Skolförvaltningen undersökte intresset i en föräldraenkät innan skolstarten, men det bedömdes vara för svagt.
”Vad är det egentligen för skillnad på en 9-åring som erbjuds fritidshem, och en 10-åring?”, resonerar Torbjörn.
Som Åmotsbo arrangerade Torbjörn Nyholm hårdrocksfestivalen ”Åmot Rock On” i Åmotsparken, tre år i rad. Ibland diskuteras om det är en kommuns uppgift att stödja evenemang, som lockar besökare till orten.
”Det beror ju på vilka summor det handlar om men principiellt så tycker jag att det är rätt. Kultur och nöje som är till gagn för oss måste få kosta”, tycker Torbjörn.


 

Torbjörn Nyholm bodde som sagt i Åmot tidigare. Nu har han funnit sig tillrätta på ett hemman strax utanför centrala Ockelbo. Det är hans sambo Saras släktgård, och i ladugården finns både kor, får, höns och kaniner.
”Ja, jag har väl blivit månskensbonde, kan man säga”, skrattar Torbjörn.
Inne i huset ber gårdshunden Pentti om att bli kliad, och på köksbänken huserar en levnadsglad slöjstjärt i sitt akvarium.
”Hur gammal kan en guldfisk bli egentligen? Den där har vi haft sedan Jonatan var liten, han är 16 nu”, säger Torbjörn.  

Torbjörn är en hängiven och slipad schackspelare, med meriter från höga divisioner. Nu spelar han mest på dator och i mobilen, men har fått en ny anledning att damma av schackklubbens gamla bräden och klockor.
”Integrationsenheten har frågat efter dem, för att använda dem på Gläntan. Det är en jättebra idé, jag ska själv åka dit och spela när de sätter igång”, myser han.  

av Elina Sorri
2016-03-17 

MÅNADENS POLITIKER I MARS 2016
Torbjörn Nyholm
Parti: Socialdemokraterna.
Förtroendeuppdrag: Ledamot i kommunfullmäktige, vice ordförande i utbildnings- och kulturnämnden, ersättare i socialnämnden.
Ålder: 44.
Bor: På gård strax utanför centrala Ockelbo.
Familj: Sambo Sara Ståhlberg, de egna barnen Jonatan, 16, Matilda, 15 och Malcolm, 9, samt bonusbarnen Jonathan, 7 och Celina, 5.
Jobbar: På Atlings. Ordförande i Metalls fackklubb på arbetsplatsen.
Fritid: Politiker. Hårdrocksfan, med AC/DC som favoriter. Schackspelare, har tidigare karaktäriserat sig som ”aggressiv slugger” vid brädet. Månskensbonde.
Närvaro i sociala medier: Instagram privat, och Facebook i rollen som fackordföranden.  

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17