Mer tennis i Ockelbo tack vare integrationsstöd

Mer tennis i Ockelbo tack vare integrationsstöd

Gratis prova-på för alla i Raboskolan under våren

Hårslingorna klibbar fast lite lätt längs pannan och tinningarna på Mackenzie Wejland McLaughlin från Kolforsen utanför Ockelbo.
”Det är roligt, men det blir lite varmt!”, konstaterar hon efter att ha spelat tennis i Raboskolans gymnastiksal i över en timme.

Under perioden februari-april erbjuder Ockelbo Tennisklubb och tränaren Jan Olausson gratis instruktion och tennisspel i Raboskolan. Alla är välkomna, oavsett ålder, och utrustning finns att låna.
Mackenzie och hennes mamma Agneta nappade på erbjudandet och upptäckte att de fått en ny favoritsport.
”Jag gillar inte lagsporter, det här är mycket roligare”, säger Mackenzie.
Agneta är också varm, svettig och glad.
”Vi åker hit en gång i veckan nu och spelar så länge vi får. Det är jättekul att det finns saker att göra i Ockelbo, och det här kan vi göra tillsammans”, säger Agneta som konstaterar att hennes bollkänsla är okej, men att orken kunde vara bättre.  


Tränaren Jan Olausson spelade tennis när han växte upp i Ockelbo. Men det var först vid 45 som han utbildade sig till tennisinstruktör. Då bodde han i New York.
”Tennisen är stor i USA, och vid barnens skola fanns det åtta tennisbanor där det blev naturligt att hjälpa till. Så småningom hade jag lektioner på heltid och drev två tennisanläggningar samt övervakade en tredje”, berättar Jan som fortsatte under tolv års tid, till 2000.


 

2008 återvände Jan till Ockelbo och engagerade sig genast i den lokala tennisen, bland annat genom att ta sig an tennisbanan på Wij, som då börjat förfalla en aning.
Han hade tennisträningar i Raboskolan även förra vintern, men upptäckte möjligheten att locka fler till sporten genom integrationsenheten i kommunen.
”Nu är vi 27 aktiva, och den minsta är fyra år”, ler Jan som är glad över att även tre killar från Eritrea och en tjej från Somalia tagit tillfället att lära sig tennis under hans regi.  

I Raboskolan är det korttennis med mjuka bollar som gäller; det ger en perfekt grund för nybörjare att gå vidare på. Men Jan skulle inte tacka nej till lite mer utrymme nu när verksamheten växer.
”Jag skulle gärna ha mer tennis i Kuxahallen. Här kan vi vara fyra stycken samtidigt, om spelarna är på samma nivå. Där kan man spela korttennis på fem banor samtidigt”, säger Jan Olausson.  


Mackenzie och Agneta Wejland McLaughlin har hittat ”sin grej” och kommer att fortsätta spela tennis även i sommar.
För ett billigt medlemskap i Ockelbo Tennisklubb, kan de – och alla andra – boka banorna vid Wij eller utanför Gäverängeskolan utan kostnad under hela säsongen.  

av Elina Sorri
2016-03-15 

Vill du också prova på tennis i Ockelbo?
Anmälan sker löpande till Thomas Forsberg på AME/Integrationsenheten, Ockelbo Kommun. Telefon: 070-414 14 02, thomas.forsberg@ockelbo.se 

Din förening kan också hjälpa till med integration!
Satsningen på tennis i Ockelbo stöds av Gävleborgs Idrottsförbund.
Förbundet erbjuder både utbildning, support och ekonomiskt stöd om du och din förening har idéer för hur våra nyanlända kan integreras genom idrotten.
Här kan du läsa mer om stödet.  

 

 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du även läsa en tidigare artikel om nysatsning på karate i Ockelbo.