"Ockelboblod är så bra!"

"Ockelboblod är så bra!"

God stämning i blodbussen när Ockelboborna räddar liv

Sedan 2001 har blodbussen från Akademiska sjukhuset i Uppsala stannat i Ockelbo ett par-tre gånger om året för att välkomna blodgivare från orten.
”Ockelboblod är så bra!”, skojar Anncatrin Sundh, som tar emot givarna och deras hälsodeklarationer i den pyttelilla bussreceptionen.


Sjukvården behöver hela tiden nytt blod för att rädda liv. Många lämnar blod på sjukhusen, men för att få in så mycket som möjligt rullar blodbussen från Uppsala runt även på mindre orter i Gästrikland, Hälsingland, Dalarna och Västmanland.
Nyligen parkerade blodbussen återigen på Atlas Copcos parkering vid Hamrångevägen. Cirka 30-40 Ockelbobor brukar checka in under de timmar personalen tar emot.  

Till vänster: Anncatrin Sundh. 

Många av blodgivarna kommer från de närliggande industrierna.
Strax efter lunch kommer Stefan Bergqvist i arbetskläder från Atlings för att ta de branta stegen in i bussen, anmäla sig och fylla i hälsodeklarationen.
Därefter tar han plats på en ledig brits för att låta sig tömmas på cirka 4,5 deciliter av sitt blod.
”Varför jag ger? För att jag kan! Det är klart att man vill hjälpa andra som behöver det”, säger Stefan som varit blodgivare i drygt ett år.

Stefan Bergqvist har lämnat blod i ett år. "Klart man vill hjälpa till när man kan", säger han. 

Blodbussen från Uppsala rullar på vägarna måndag-torsdag, med uppehåll under julhelgerna och fyra sommarveckor.
Den är både oväntat spatiös och trång på samma gång. Den rymmer både kundmottagning, väntrum, fem britsar, förråd och skrivutrymmen. Men det gäller att dra in rumpan mellan personal, blodgivare och utrustning för att inte vara i vägen och åstadkomma kaos i gången.
Längst bak där det är utgång, står också kylskåpet med smörgåsar och saft som delas ut till givarna efteråt, så att deras energidepåer fylls på.

Bussen har fem britsar för blodgivare. 

Snart kommer bussen att bytas ut mot en ny och större trailer.
”Trailern behöver lite mer svängradie när vi parkerar, så i dag rekar vi nya platser att stå på här i Ockelbo så småningom”, berättar Helén Fällgren som arbetar i bussen.  
Trailern blir mer lik de ordinarie blodgivningscentralerna på sjukhusen; med skärmar för elektronisk hälsodeklaration och enskilda rum för samtal innan blodgivningen.
Och med plats för ytterligare en brits.
”Det blir en bättre miljö för både personal och blodgivare”, säger Helén Fällgren.  

Den nya trailern som nyligen tagits i bruk och även ska användas i Ockelbo, utvändigt och invändigt. 

av Elina Sorri
2016-03-14

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här hittar du mer information om du är intresserad av att bli blodgivare.