Swedbank stänger ned i Ockelbo i höst

Swedbank stänger ned i Ockelbo i höst

Endast 20 kunder besöker kontoret regelbundet

I höst lägger Swedbank ned sitt kontor i Ockelbo.
”Vi har helt enkelt för få kundbesök för att motivera en fortsatt bemanning på orten”, säger Malin Lindfors, chef för Swedbank i Sandviken/Ockelbo.

Hela bankväsendet befinner sig i en omfattande förvandling.
Förr var bankkontoret - oftast beläget mitt i centrum - en livsviktig samhällsfunktion. Människor gjorde täta besök; för att ta ut pengar, göra överföringar, köpa aktier och fondandelar och annat.
Men det har förändrats, och det har gått fort.
”Jämför man med fem till tio år tillbaka så har vi ett helt annat kundbeteende i dag. Det är ytterst få som över huvud taget besöker bankkontoren för att sköta sina vardagsaffärer där”, säger Malin Lindfors.

Och nu kommer förändringen också till Ockelbo. I höst stänger Swedbank sitt kontor i Centrumhuset.
”Vi har gjort en analys av kundflödet och sett att vi har cirka 20 kunder som regelbundet använder kontoret för sina bankärenden, och de kommer i genomsnitt in en gång i månaden”, säger Malin Lindfors.
Gemene man går på banken i genomsnitt en gång vartannat år, för ärenden som rådgivning kring lån eller sparande. Kunderna i Ockelbo är inte annorlunda, menar Malin Lindfors.
”Och vi ser inget som skulle tyda på att det blir en återgång till det gamla”, konstaterar hon.
Malin Lindfors är medveten om att många blir upprörda när ett bankkontor stänger; man tycker att det ska finnas, även om man själv inte nyttjar det.
”Men vi måste vara ärliga med hur det ser ut, hur verksamheten har förändrats.”

Datum för stängningen är inte spikad, men kommer att ske under hösten.
Hyreskontraktet går ut sista december i år, och en av de två medarbetarna på kontoret har för avsikt att gå i pension. Den sista tiden har de två knappt haft arbetsuppgifter för att täcka en halvtidstjänst.
”Det här är verkligen inget vi gör med en axelryckning. Vi vill ta god tid på oss för att hjälpa kunderna framåt med andra alternativ. Jag har stor förståelse och respekt för att alla inte vill använda datorer eller mobiler, men det går även att göra bankärenden via vanliga telefonsamtal. Det finns lösningar som passar alla”, intygar Malin Lindfors.

Bakom sig lämnar Swedbank en stor lokal med centrums allra bästa placering i direkt anslutning till torget, vilket innebär att kommunen måste hitta en, eller kanske flera, nya hyresgäster.
”Vi beklagar självklart beskedet att Swedbank ser sig tvingade att lämna Ockelbo. Vi ska snabbt sätta oss ned för att ta ett helhetsgrepp om lokalytorna och se hur vi kan skapa liv och rörelse i Gallerian på bästa sätt”, säger kommunchef Lars Sjödin.

Gustav Björkman, Fastighetsbyrån. 

Fastighetsbyrån har också huserat i Swedbank-kontoret i Ockelbo.
”Vi kommer att ha fortsatt lokal närvaro i Ockelbo genom vår mäklare Jan Bohman. Vi har börjat leta efter en ny lokal för vår verksamhet”, meddelar Gustav Björkman på Fastighetsbyrån i Sandviken.

av Elina Sorri
2016-03-22

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17