Väkommen att samåka till och från Åmot!

Välkommen att samåka till och från Åmot!

Projekt "Mobil samåkning" har startat - välkommen att registrera dig!

I veckan lanserades ”Mobil samåkning” i Åmot.
Projektet stöds av Region Gävleborg och skapar ett nytt sätt att resa på landsbygden.
”Det är ett jätteenkelt system. Det är lätt att se om det finns någon att åka med, eller visa att jag själv har plats över i bilen åt någon annan”, säger Madelene Håkansson, byambassadör.

För snart ett år sedan beslutade fullmäktige i Region Gävleborg att bevilja en motion om att stödja lokala initiativ till samåkning i länet.
En organiserad samåkning ger ytterligare ett resealternativ, förutom egen bil eller kollektivtrafik, och är dessutom både billigt, miljövänligt och ett sätt att stärka den sociala gemenskapen på en ort.

Nu är ett fungerande system på plats, och det är fritt fram att anmäla sig som förare, eller passagerare. Madelene Håkansson är kontaktperson i Åmot.
”Jag flyttade hit från Stockholm för fem år sedan där jag alltid åkte kollektivt med buss och tunnelbana. Här blev jag bilberoende, men gillar verkligen inte att köra bil, och dessutom tycker jag att de krånglar ofta. Förutom Kuxatrafiken blir det här ytterligare ett sätt att resa”, säger hon.

Så hur går det till? Man går in på amot.mobilsamakning.se och registrerar sig som användare. Därefter är det bara att följa anvisningarna: notera de datum, klockslag, och destinationer man ska, eller önskar resa och ser om det dyker upp en matchning.

För betalning registrerar man sitt kontokort, precis som hos andra varu- eller tjänsteleverantörer på nätet. Fyra gånger per år skickas antingen en faktura (om du åkt med fler gånger än du kört) eller en utbetalning (om du kört fler gånger än du åkt med).

Alla kontakter sköts av systemet, och i slutänden är det alltid frivilligt att genomföra en körning eller avstå.
”Det är en smidig, teknisk lösning, men den jobbar inte av sig själv. Det är användarna som ökar nyttan av den genom att gå med och erbjuda eller efterfråga resor. Ju fler som är med, desto fler destinationer, hållplatser och restider fylls det på med”, säger Madelene Håkansson.

Kan man inte samåka ändå?
”Självklart! Men ofta drar man sig för att be om skjuts, för att man inte känner varandra tillräckligt eller känner sig som en fripassagerare. Här vet alla att resan blir betald, utan att man behöver ta upp det det”, säger Madelene.
Avgiften för resorna är just nu satt till 10 kronor per mil.
”Men vill vi ändra avgiften så kan vi bestämma det tillsammans. Vi bestämmer också vilka vi vill ha med i samåkningen, om det till exempel ska vara bybor och fritidsboende, eller inkludera andra. Det finns ett kontrollsystem, för att det ska kännas tryggt att åka med.”

av Elina Sorri
2016-10-07

KOMMENTAR
Inköp och drift av den digitala plattformen bekostas under det första året av Region Gävleborg. Därefter utvärderas projektet.  
Ockelbo, Gävle, Nordanstig och Hofors är pilotkommuner. 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Så startade det, och så fungerar det: här kan du läsa allt om Mobil samåkning. 

Registrera dig på amot.mobilsamakning.se