Kommunens delägande i försäkringsbolag upphör

Kommunens delägande i försäkringsbolag upphör

Förlorat 360 000 under en nioårsperiod - avslutar samarbetet

2007 gick Ockelbo kommun, tillsammans med 23 andra små kommuner, in i ett gemensamt försäkringsbolag, Förenade Småkommuners Försäkrings Aktiebolag.
Kommunens insats var 2 miljoner kronor.
Nu ska bolaget likvideras, efter att ha uppvisat allt sämre resultat.
Ockelbo väntas få tillbaka 1,64 miljoner och gör därmed en förlust över perioden på 360 000 kronor.

Det var i december 2007 som Ockelbo kommunfullmäktige beslutade att gå in som delägare i Förenade Småkommuners Försäkrings Aktiebolag (FSF), och skjuta till ett aktiekapital på 2 miljoner kronor i bolaget. Syftet var att gemensamt arbeta för bra framtida försäkringslösningar, och även samarbeta kring förebyggande verksamhet.

Bolaget har dock inte utvecklats som man hoppats. Ockelbo kommun har inte heller nyttjat försäkringsbolaget för egen del, eftersom andra bolag har visat sig vara mer konkurrenskraftiga i de offentliga upphandlingarna.

2012 gjorde Ockelbo en ansats att avsluta samarbetet och gå ur bolaget, men valde till slut att fortsätta som delägare.
”Efter överläggningar med bolaget bestämde vi oss för att stanna kvar, vilket såhär i efterhand inte var det klokaste. Det är bara att konstatera att bolaget inte motsvarat våra förväntningar”, säger Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Det ekonomiska resultatet för FSF har tärt på det egna kapitalet, framförallt på grund av ett antal stora skaderegleringar. Under 2016 gick bolaget därför först ut med en önskan om villkorat ägartillskott om 300 000 kronor. Den tanken har dock övergetts, och i stället är förslaget att likvidera FSF.
Delägarna kan välja mellan att fortsätta sitt engagemang i Kommunassurans Syd i stället, eller dra sig ur helt och hållet.

För Ockelbo kommun är det inte aktuellt att gå in i ett nytt försäkringsbolag. Kommunstyrelsen beslutade 27 september att avsluta kommunens engagemang och tillstyrka en avveckling av FSF.
Enligt en beräkning innebär det att Ockelbo kommun får tillbaka 1 640 000 kr av sin insats på 2 000 000.

av Elina Sorri
2016-10-14

FAKTA Förenade Småkommuners Försäkrings Aktiebolag
Den 1 januari 2008 bildade följande 24 kommuner ett gemensamt ägt försäkringsbolag, Förenade Småkommuners Försäkrings (FSF) Aktiebolag:
Askersund, Bengtsfors, Berg, Bräcke, Eda, Essunga, Grästorp, Jokkmokk, Lekeberg, Malung-Sälen, Ockelbo, Ovanåker, Skinnskatteberg, Smedjebacken, Surahammar, Vadstena, Valdermarsvik, Vansbro, Vingåker, Ydre, Älvdalen, Älvsbyn, Ödeshög.
De 24 kommunerna sköt till 2 miljoner var, varefter det totala kapitalet uppgick till 48 miljoner.
Motivet var att de mindre kommunerna under en längre tid mött växande problem på en försäkringsmarknad med allt högre premier och sämre övriga villkor. Genom en låg skadefrekvens och ett aktivt skadeförebyggande arbete var målsättningen att på återförsäkringsmarknaden uppnå långsiktigt fördelaktiga försäkringslösningar för deltagande kommuner.
Källa: fsfab.se

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17