Krisande Ockelbo Hembygdsförening kavlar upp ärmarna

Krisande Ockelbo Hembygdsförening kavlar upp ärmarna

Söker 333 000 kronor från Jordbruksverket till renovering och omstart

Nästa år kan det våras rejält för Pålsgården och Ockelbo Hembygdsförening.
Efter några tröga år, där hela området varit snubblande nära att läggas i träda, finns det nu hopp för framtiden.
Ett riktat stöd från Jordbruksverket kan blåsa nytt liv i verksamheten.

Det har sett hotfullt ut för både Ockelbo Hembygdsförening och Pålsgården de senaste åren. Varken de ideella krafterna och ekonomiska resurserna har räckt till.
2015 varnade styrelsemedlemmar i hembygdsföreningen för att både föreningen och hela det historiska området på Lustibacken i centrala Ockelbo riskerade att läggas i träda. Det fanns helt enkelt inte tillräckligt med frivilliga att sköta alltihop, och inte heller nog med pengar för att hålla byggnaderna i gott skick.

Men i år har Jordbruksverket marknadsfört ett projektstöd som passar Ockelbo Hembygdsförening som hand i handsken. Det riktar sig särskilt till hembygdsgårdar på små orter, som har potential att utvecklas till mötesplatser och turistmål.
Föreningen har ansökt om 333 000 kronor från Jordbruksverket, vilket man har chansen att få under förutsättning att Ockelbo kommun ställer upp som offentlig medfinansiär för 25 procent av summan, det vill säga 83 250 kronor.
Den summan har hembygdsföreningen nu sökt ur kommunstyrelsens pott för visionsmedel, och vid sitt nästa sammanträde väntas kommunstyrelsen säga ja.

Till vänster några av byggnaderna vid Pålsgården. Till höger Prästfäbodstugan, som ligger i Gruvan, ca 8 km öster om Ockelbo. Det var prosten Ljungqvist, kyrkoherde i Ockelbo 1896-1935, som använde fäbodstugan, och den testamenterades till hembygdsföreningen av prostens dotter Karin, död 1981. 

I sin ansökan beskriver Ockelbo hembygdsförening hur pengarna ska användas för att vända den nedåtgående trenden. Man vill bland annat renovera byggnader, upplåta mark för odling i samarbete med kolonilottsföreningen, ställa i ordning och hyra ut fler av husen - även fäbodstugan vid Ycklaren, utveckla verksamheten kring sommarkaféet tillsammans med AME, och göra en dokumentering och arkivering av de gamla föremål man har i sin vård.

av Elina Sorri
2016-10-20

FAKTA Visionsmedel
I kommunstyrelsen budget finns 400 000 kronor avsatta för att stimulera utvecklingsprojekt som bidrar till att förverkliga Ockelbo kommuns Vision 2020. Följande kriterier gäller för att erhålla projektbidrag:
1 Projektet ska utveckla verksamhet utifrån ett eller flera av de fyra huvudpunkterna i Vision 2020: Det gröna Ockelbo, Vi välkomnar, Vi växer, Vi samverkar.
2 Projektet ska ha en bred förankring och gärna ske i samverkan med annan aktör eller verksamhet.
3 Effekterna av projektet ska vara långsiktiga utifrån Vision 2020.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

VILL DU VARA MED?

Vill du engagera dig i Ockelbo Hembygdsförening?
Kontakta ordförande Yngve Gunnarsson, 070-376 60 62.