Nystart för Vuxna på byn i Ockelbo

Nystart för Vuxna på byn i Ockelbo

Kvällsvandringar ökar tryggheten för våra ungdomar

Sent i fredags kväll syntes föräldrar med gröna reflexvästar vandra omkring i olika delar av Ockelbo centrum.
”Vi har fått signaler om att den upplevda tryggheten är lägre nu jämfört med tidigare, och att det har blivit oroligare på byn. Så nu startar vi om vandringarna med Vuxna på byn”, säger Mia Lindblom, folkhälso- och beredskapssamordnare i Ockelbo kommun.

”Vuxna på byn” har vandrat i Ockelbo tidigare. Under en period var Svenska kyrkan samordnare, och därefter sköttes verksamheten av ABF:s fritidsgård UnderGround.
När Mia Lindblom började som folkhälsosamordnare i Ockelbo kommun runt 2010 tog hon över ansvaret.
”Som mest var det nog 10-15 personer som deltog, men gruppen tunnades ur så småningom – för att det blev lugnare på byn helt enkelt”, säger Mia Lindblom.
Så kallade ”riskhelger” - som skolavslutningen och Ockelbo Marknad - har det dock alltid samlats ett gäng vuxna som cirkulerat bland ungdomarna som ett lugnande inslag.

I år har Mia Lindblom, liksom områdespolisen, fått nya signaler om ökad otrygghet bland ungdomar i Ockelbo.
”Under våren och sommaren fick vi till exempel påringningar från olika håll om skadegörelse vid Perslundaskolan, multiarenan och Sjöbacken”, säger Mia Lindblom.
Marie Sjöberg studerar till utredningskriminolog och gör en nio veckor lång praktik med brottsförebyggande arbete i Ockelbo kommun. Tillsammans har de båda, och med föräldern Malin Dahlbloms hjälp, organiserat en omstart av kvällspromenaderna.

”Vuxenvandrare ställer upp helt ideellt och är en viktig hjälp för kommunen. De skapar trygghet bara genom att finnas till ute på byn, både för ungdomar och vuxna”, säger Mia Lindblom och förtydligar:
”De är varken vakter, poliser eller socialarbetare. De ska bara vara trygga vuxna som både kan lyssna och plåstra om – och deras engagemang kan verkligen göra skillnad.”

I fredags kväll mötte en handfull vuxna områdespolisen Johan Ryman och gruppchefen för områdespoliserna i Gästrikland, Ulf Olsson, innan de premiärvandrade iväg i kvällsmörkret.
”Polisen gav tips och råd om upplägg och hur vi kan bemöta ungdomarna. De gav mycket uppmuntran och visade sin uppskattning för engagemanget från föräldrarna”, berättar Marie Sjöberg.

Från klockan 21 flanerade föräldrarna omkring i Ockelbo, pratade både med varandra och ungdomar på byn, och pausade för en gemensam värmande kaffe innan man tog en runda till.
”Vi vill gärna att fler ansluter, och det behöver inte bara vara föräldrar. Alla vuxna är välkomna”, säger Marie Sjöberg.
Hon betonar att det inte handlar om att vifta med pekpinnar när man möter ungdomar på byn, utan snarare att bygga relationer och erbjuda trygghet och hjälp.

Det finns vetenskapliga belägg för att vuxenvandringar dämpar oro, minskar brottsligheten och har en trygghetsskapande effekt.
”Vet jag som tonåring att min mamma eller pappa, eller en kompis föräldrar är någonstans på byn, kan det vara det som avgör att jag faktiskt låter bli att testa alkohol eller droger den kvällen”, säger Marie Sjöberg.

av Elina Sorri
2016-10-19

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17