Ockelbo kommun lyfter undersköterskelönerna

Ockelbo kommun lyfter undersköterskelönerna

"Det är inte acceptabelt att vi ligger i botten"

I våras presenterade fackförbundet Kommunal den osmickrande statistiken: Ockelbo kommuns undersköterskor tjänar minst i landet, sett till medellönen.
Under tisdagen väntas kommunstyrelsen godkänna ett lönelyft till undersköterskorna; en extra pott på 500 000 kronor spridd över de kommande två åren.

(På bilden ovan Bysjöstrand, Ockelbos särskilda boende för äldre)

I april i år presenterade fackförbundstidningen Kommunalarbetaren en jämförelse av tillsvidareanställda undersköterskors medellöner i Sveriges kommuner.
Det visade sig att undersköterskor anställda i Ockelbo kommun tjänade minst i landet, nästan 2 000 kronor mindre än sina kollegor i Gävle till exempel.

I morgon, tisdag, väntas kommunstyrelsen föreslå fullmäktige att lyfta kommunens undersköterskor som grupp, i en extra satsning om 250 000 kronor för 2017 och 250 000 kronor för 2018.
”Det känns väldigt bra, under förutsättning att fullmäktige går på samma linje. I små kommuner är det ju tyvärr så att alla yrkeskategorier ligger lite lägre lönemässigt, men det är självklart inte acceptabelt att vi ligger i botten i landet”, säger Magnus Jonsson, kommunstyrelsens ordförande (S).

Just nu pågår en lönekartläggning i kommunen, som beräknas bli klar för sammanställning i slutet av året.
”Men som arbetsgivare går vi händelserna lite i förväg nu, och lyfter undersköterskorna som yrkesgrupp. Vi vet ju redan att de kommer att sticka ut och är i behov av en prioritering. Förra mandatperioden gjorde vi en liknande satsning på våra lärare, som nu ligger på den övre halvan i en jämförelse mellan landets kommuner”, säger Magnus Jonsson.

Ockelbo kommun har ett 60-tal tillsvidareanställda undersköterskor med adekvat utbildning.
”Vi är i stort behov av att rekrytera fler framöver, och vårt mål är att vara en attraktiv arbetsgivare”, säger Magnus Jonsson.

av Elina Sorri
2016-10-24

FAKTA Medellön undersköterskor, tillsvidareanställda, grundlön, heltid (november 2015):
Vaxholm: 26 392 kronor (högst i landet).
Gävle: 24 908 kronor.
Ockelbo: 22 584 kronor (lägst i landet).

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17