Så jobbar de nya områdespoliserna i Ockelbo

Så jobbar de nya områdespoliserna i Ockelbo

Fler kollegor, bättre kontinuitet, fokus där problemen verkligen finns

Ockelbos kommuninvånare tycker att de sett för lite av polisen under våren och sommaren.
Men de senaste veckorna har polisens närvaro i Ockelbo med omnejd ökat igen, med både skolbesök, trafikkontroller, föräldramöten och patrullering.
”Vi hoppas att vår nya organisation gör en positiv skillnad för orten”, säger Ulf Olsson, gruppchef för områdespolisen i Gästrikland.

Tidigare var två poliser särskilt avdelade för Ockelbo kommun, men sedan någon månad tillbaka är det fem områdespoliser som delar på ansvaret för Gävle och Ockelbo. Ytterligare två har Sandviken och Hofors som arbetsfält.
Vinsten består i att samtliga sju kan rotera och täcka upp för varandra vid utryckning, sjukdom, vård av sjukt barn eller semester, vilket ger en betydligt högre kontinuitet i närvaron.

Ingela Isaksson och Johan Ryman, två av de fem områdespoliser som har ansvaret för Gävle och Ockelbo. Även två kollegor med ansvar för Sandviken och Hofors ingår i gruppen av områdespoliser. 

Ingela Isaksson och Johan Ryman är två av de fem som tillbringar en del av sin arbetstid i Ockelbo och byarna. Områdespoliserna håller som bäst på att komma in i ett nytt ”tänk” och nya rutiner.
”Vårt grunduppdrag är att ge medborgarna en lagom dosering polisnärvaro oavsett var man bor. Och med vårt nya sätt att arbeta har Ockelbo förhållandevis mycket polisnärvaro nu, om man beaktar folkmängd och storlek”, säger gruppchefen Ulf Olsson.

Polismyndigheten kallar det för ett flexibelt och underrättelsebaserat arbetssätt.
”Det innebär att göra rätt saker vid rätt tillfällen på rätt plats för att använda våra resurser så effektivt som möjligt”, summerar Ulf Olsson.
”Vi tar in uppgifter från skola, socialtjänst, kommunens brottsförebyggare och allmänheten om var vi behövs bäst. När vi får samstämmiga uppgifter från flera håll så har vi ringat in ett specifikt problem som vi kan lägga kraft på.”
”Många säger till exempel att trafiken är ett problem, men vi behöver veta mer: Vad är det exakta problemet, och var? När vi vet det kan vi göra effektiva punktinsatser”, säger Ulf Olsson.

På fredagar efter lunch har gruppen av områdespoliser genomgång av veckan som gått, då man utvärderar sitt arbete och planerar kommande vecka.
”Vi diskuterar vad vi gjort i veckan och vad vi stött på. Vi utvärderar även hur ofta och hur länge vi omprioriteras till utryckning, som ju alltid går före det brottsförebyggande arbetet. Blir det utryckning för ofta får vi vända oss till ledningen och visa att vi inte kan uppfylla våra mål”, säger Ulf Olsson.

Målet för Ingela, Johan och de andra poliserna i gruppen är egentligen att aldrig behöva åka ut på ett begånget brott, genom att arbeta brottsförebyggande.
”Men det finns samtidigt en övertro på vårt mandat. Vi är bara en av många aktörer i samhället som kan dra sitt strå till stacken; skolan, socialtjänsten, föreningar, föräldrar och så vidare. För att lyckas riktigt bra måste alla hjälpa till att ’sluta leden’ när man till exempel ser att det börjar gå utför med någon ungdom”, säger Ulf Olsson.
Nyligen deltog han och Johan Ryman i uppstarten av ”Vuxna på byn” i Ockelbo (bilden nedan).
”Det är ett jättebra komplement i det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet. Föräldraengagemang är väldigt, väldigt viktigt”, säger Ulf.

Vilka är era personliga intryck av Ockelbo?
”Att det är väldigt tryggt i jämförelse med andra områden. Att folk i allmänhet är nöjda och blir glada när de ser oss. Att det är en alert och engagerad kommun, med tajta relationer och att invånarna är samhällsintresserade och värnar om varandra”, säger Johan Ryman.

Vad är det bästa och sämsta med jobbet?
”Det bästa är bredden, när det dyker upp saker man kastas in i och får se till lösa. Det sämsta är att se samhällets värsta sidor, sådant som folk inte ens kan föreställa sig att det existerar. Och att man inte kan hjälpa alla”, säger Ingela Isaksson.

av Elina Sorri
2016-10-21

KOMMENTARER
1
Polisens representant i det brottsförebyggande nätverket SSPF i Ockelbo (socialtjänst, skola, polis, fritid) är Eva-Lena Nordin från BIG (Brottsförebyggarna i Gävle).
2 Från 14 november flyttas länskommunikationscentralen i Gävle till en regionkommunikationscentral i Uppsala.

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17