Följ med in i Perslundas nya skolkök

Följ med in i Perslundas nya skolkök

Gott, hemlagat och ekologiskt är ledorden för kockarna

Eleverna själva säger att de gillar hamburgare och tacos bäst.
Men kockarna i Perslundas kök kan spräcka den myten: det eleverna äter mest av är faktiskt köttfärslimpa och pannbiffar.
”Vi vill gärna ha tips på ny mat som vi kan föra in på menyn, det finns säkert massor av rätter eller såser som vi inte tänkt på själva”, säger Annica Brink.

Linsbiffar med fetaost och soltorkade tomater till varmrätt.
Sötpotatis med solrosfrö i salladsbuffén.
Hembakt glutenfritt bröd, och havredryck som alternativ till den vanliga mjölken.
De fyra kockarna i Perslundaskolans kök serverar modern och hälsosam mat, och så gott som alla rätter är lagade från grunden. Carina Krantz, Anna-Lisa Olsson, Anja Olsson och Annica Brink ser en härlig utmaning i att laga mat som både är nyttig och gillas av eleverna.

Politikernas mål är att 35 procent av maten ska tillagas av ekologiska råvaror. Nu är andelen uppe i 43 procent, vilket placerar Ockelbo på 10:e plats i den nationella Ekomatsligan.
När det gäller målet att använda sig av närproducerade råvaror är det knivigare att nå höga resultat, upphandlingarna styrs i stora delar av regler som kommunerna inte kan påverka.

I salladsbuffén finns pizzasallad, apelsiner, sötpotatis, tomater, pasta med oliver.

Den tisdag vi hälsar på i skolköket kan eleverna välja mellan biff stroganoff och ris eller linsbiffar till varmrätt. Dessutom finns det potatisbullar kvar sedan dagen innan, så i dag blir det nästan som en buffé till lunch.
”Det gillar eleverna, när det finns mycket att välja på. Dessutom blir det mindre svinn när vi kan servera maten ytterligare en dag”, konstaterar Annica.
Varannan vecka delar man upp och väger överbliven mat, liksom den mat eleverna tagit men inte orkar äta upp: tallrikssvinnet.
”De blir förskräckta när de får veta hur mycket de slängt. Men en dag var det bara 1,5 kilo, och det är väl så bra det kan bli.”

Övre raden till vänster: Anja Olsson lagar särskild kost i det mindre specialköket. Till höger: Carina Krantz är i färd med att laga kalla såser till kommande måltider. Nedre raden till vänster: Annica Brink sköter ugnarna där linsbiffar och potatisbullar blir varma. Till höger: Anna-Lisa Olsson är köksansvarig. Tillsammans lagar de över 600 portioner mat varje dag. 

Klockan 7 på morgonen sätter köksteamet i gång ruljansen. Grönsaker och sallad ska skäras och hackas, såser ska röras, grytor, stekhällar och ugnar värms upp.
De fyra kockarna turas om med göromålen.
”Den här veckan har jag ansvaret för den kalla maten, de portioner som går ut till förskolorna och ska värmas där på plats”, berättar Carina Krantz, som redan på tisdagen förbereder såserna till onsdagens och torsdagens matsedel.

Annica Brink tar ut linsbiffar och potatisbullar ur ugnen för att mäta temperaturen. ”Nej, de är inte tillräckligt varma, de åker in igen”, konstaterar hon. Till höger måltidsdrycker: ekologisk mjölk och havredryck.

I ett mycket mindre kök lagar Anja Olsson specialmaten. Här tillreds bland annat gluten- och mjölkproteinfria varianter av de rätter som står på matsedeln. Och här kokas frukostgröten till de elever som går på fritids innan skolan börjar.
”Det måste vara ett eget kök för specialkosten, med egen diskmaskin också”, berättar Anja.

Tre minuter i elva kommer de första fjärdeklassarna tassande. Perslunda är en skofri skola och det hörs inget klampande i matsalen. Alla tar mat själva, och letar sen efter de bästa platserna att sitta på: med sina närmaste kompisar, och helst vid de stora, ljusa fönstren.
Det blir aldrig trångt eller överdrivet bullrigt i matsalen, den närmaste timmen avlöser klasserna varandra i en jämn ström.

Perslundaskolans matsal är ljus och luftig. Eftersom det råder skoförbud, och stolarna har möbeltassar, är ljudnivån tillräckligt låg för att ge matro. 

Efter lunchen ska disken tas om hand. Varannan vecka vägs all mat som blir över eller kastas, vilket har gjort att svinnet minskar. 

Halv ett är ruschen över och kökspersonalen unnar sig själva en stunds lunchrast. Annica Brink föredrar de vegetariska rätterna, som infördes på menyn när skolan byggts om.
”Elevernas favoriter är köttfärslimpan och pannbiffarna. Men själva tror de att det är hamburgare och tacos de äter mest av.” 

Alla fyra är överens om att det är viktigt att maten är god, så att alla vill äta och orkar med sina skoldagar.
”Det är inget roligt när man vet på förhand att de inte äter. Vi tog bort en linssoppa av den anledningen. Men när soppan väl var borta frågade eleverna efter den, så det är alltid lite svårt att veta vad som går hem. Eller så var det kanske det mjuka brödet till soppan de saknade”, ler Annica.

På eftermiddagen diskar de, städar och packar mat som ska ut till förskolorna nästa dag. Klockan 16 är arbetsdagen slut.
”På restaurangskolorna är det inte så många som är intresserade av att jobba i skolkök. Men de skulle tänka annorlunda om de visste hur trevligt det är – dessutom är det skönt att slippa jobba kvällar och helger”, säger Anna-Lisa Olsson.

Kom med förslag!
Anna-Lisa, Anja, Annica och Carina vill gärna veta om du tycker att någon mat ska bort från matsedeln, eller om du har tips på någon god rätt som du vill se på menyn.
”Prata med varandra i klassen och kom till oss med önskemål, det finns säkert massor av rätter elller såser som vi inte tänker på”, säger Annica. 

2016-10-10
av Signe Larsson, prao åk 9 (foto) och Elina Sorri (text). 


Signe blev förvånad över att det händer så mycket i köket även på eftermiddagen. Elina blev glatt överraskad av att skolmat kan vara så god. 
 

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17

LÄS MER

Här kan du läsa mer om kostverksamheten i Ockelbo kommun, om kostpolicyn och veckans matsedel.