Klart för start av Åmot-Lingbo vindpark

Klart för start av Åmot-Lingbo vindpark

- Mångmiljardaffär gjord

Vindkraftsbolaget OX2 går i dag ut med att finansieringen nu är klar för Åmot-Lingbo vindpark med 58 vindkraftverk. Aquila Capital förvärvar hela projektet, där även Tönsen i Bollnäs ingår, i en mångmiljardaffär. Det som nu byggs blir en av de största landbaserade vindkraftsanläggningarna i Europa.

Sedan finansieringen säkrats är det nu klart att Åmot-Lingbo vindpark med 58 vindkraftverk kan börja byggas.

Aquila Capital med huvudkontoret i tyska Hamburg har köpt hela projektet. Företaget beskrivs i ett pressmeddelande från OX2 som en ledande europeisk förvaltare av alternativa placeringar.

”Vindkraftsinvesteringar i Norden är mycket attraktiva och speciellt det här projektet. Vi är mycket glada över detta samarbete med ledande marknadsaktörer som OX2 och Vestas”, säger Roman Rosslenbroich, Aquila Capitals vd och medgrundare i ett uttalande.

OX2 kan nu omgående börja med byggarbeten. Vindparkerna Åmot-Lingbo och Tönsen, tillsammans projekt Valhalla, med totalt 85 vindkraftverk beräknas stå helt klara våren 2020. Därefter har OX2 ett kontrakt för att förvalta parkerna.

Den förväntade genomsnittsproduktionen för hela projekt Valhalla är cirka 1,1 TWh per år. Det motsvarar årsförbrukningen av hushållsel för närmare en kvarts miljon hushåll.

Siffran kan också jämföras med Sveriges totala vindkraftsproduktion som 2016 var 15,4 TWh.

”Detta är resultatet av ett framgångsrikt samarbete mellan Aquila och OX2 de senaste åren. Vi är mycket glada över att Aquila fortsätter att investera i nordisk vindkraft och är speciellt stolta över att kunna leverera ett så här stort och effektivt projekt som Valhalla”, säger Paul Stormoen, vd på OX2 Wind, om mångmiljardaffären

De 58 vindkraftverk som byggs i Åmot-Lingbo vindpark placeras inom ett område från sjön Gopen i norr, Kroksjön i söder och Dunderåsen i öster.

Enligt tidigare uppgifter skapas det under den tvååriga byggtiden cirka 200 arbetstillfällen inom skogsarbete, vägbyggen, ledningsdragning, mark- och anläggningsarbeten, gjutning av fundament med mera.

Många av dem som anställs behöver äta, bo och utöva fritidsaktiviteter, vilket väntas ge positiva effekter för de lokala näringsidkarna.
Det blir dessutom en direkt återbäring till lokalbefolkningen i form av bygdepeng till dem som bor i de områden där vindkraften etableras.
När verken satts i gång kommer driften att kräva ett tiotal heltidsanställda servicetekniker och driftpersonal på plats under parkens livslängd på 20-25 år.

Av Mats Jonsson
2017-12-18

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17
 • Henrik Ricknell
  Näringslivsutvecklare
  0297-554 01
  070-414 14 43