Ny trädgårdsutbildning på Wij

Ny trädgårdsutbildning på Wij

- startar redan i mars

Wij Trädgårdar är på väg att få en ny trädgårdsutbildning. Det blir det en ettårig grundutbildning med cirka 15 platser i samarbete med Bollnäs folkhögskola.

”Den bästa huvudmannen vi kunde få. Vi har fått igång ett jättebra samarbete”, säger Frida Mörnerud, trädgårdsmästare och blivande huvudlärare.


Trädgårdsmästaren Frida Mörnerud blir huvudlärare på den nya utbildningen. ”Vi vill förmedla det lustfyllda med att odla”, säger hon. Foto: Wij Trädgårdar

Formella beslutet är ännu inte fattat. Men planeringen har kommit så långt att Wij Trädgårdar fått klartecken från folkhögskolans ledning att börja marknadsföra utbildningen som, om de sista bitarna faller på plats, startar redan i mars.

”Det här blir våra drömmars utbildning, säger vd:n Malin Hermansson.

I tiotalet år drev Högskolan i Gävle en trädgårdsmästarutbildning med den praktiska delen förlagd till Wij Trädgårdar i Ockelbo.

Sedan programmet lades ned har man inom Wijs ledning tittat på möjligheterna att skapa en ny utbildning i en annan form.

”Vi vill ha en variant som vi själva kan styra ännu mer och där vi verkligen kan förmedla det lustfyllda med att odla till människor som är intresserade och bryr sig. Med trädgårdsarbete och odlingskunskaper är det ju så att man aldrig blir fullärd. Det är hisnande men samtidigt fantastiskt”, säger Frida Mörnerud.


Redan i mars startar den nya trädgårdsutbildningen på Wij om de sista bitarna faller på plats. Foto: Wij Trädgårdar

När Wij Trädgårdar kom i kontakt med Bollnäs folkhögskola föll bitarna på plats.

Yrkeshögskolan hade då tidigare visat intresse. Men den långa startprocessen gjorde att man på Wij var tveksamma. Med folkhögskolan gick allt lättare och smidigare.

”Den bästa huvudmannen vi kunde få. De passar oss som handen i handsken. Sedan vi hade första mötet har allt varit jättepositivt hela vägen.”

Det blir en utbildning i ekologisk trädgårdsodling och parkskötsel med ett läsår som följer odlingssäsongen. Praktik varvas med teori. Båda inslagen förläggs till Wij Trädgårdars anläggningar i Ockelbo.

”En nyttig grundutbildning för den som vill fördjupa sig i något så kreativt och lustfyllt som odling. För den som drömmer om att bli trädgårdsmästare är det en bra grund att stå på. Man blir absolut anställningsbar efteråt. Men det kan också vara en bra grund för att studera vidare”, säger Frida Mörnerud.

Det preliminära klartecknet är så starkt att Wij Trädgårdar redan är i full gång med kursplan och marknadsföring.

Grunden finns redan i form av kunskaper och erfarenheter från den tidigare utbildningen i högskolans regi.

”Det vi kan göra nu är att förstärka vissa saker och få in ännu mer praktik. Det var mycket det som studenterna vi hade då ropade efter”.

Malin Hermansson tror att den nya utbildningen framför allt kommer att betyda mycket för besökarna på Wij.

”Jag tror de saknat innehållet med odlingslotter och egna kreationer av studenter. Det blir nu ett element som kommer tillbaka”, säger hon.

För Wij Trädgårdar tillför de cirka 15 studenterna mer liv i anläggningen. Dessutom är utbildningen en garanti för att stiftelsen lever upp till som står i stadgar och urkund om att man ska jobba aktivt med forskning och utbildning.

Av Mats Jonsson
2017-12-21

Kontaktinformation

 • Sofia Wike
  Reporter/informatör
  Södra Åsgatan 30D
  816 30 Ockelbo
  0297-555 51
  070-414 14 17